Oroligt blod

Typ

samlingsverk
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I ett häfte med svarta vaxdukspärmar skrev Vilhelm Ekelund från hösten 1898 till våren 1899 ned ett antal berättelser och prosaskisser. Han var arton år och hade redan fått några dikter publicerade när han nu försökte sig på såväl berättande som stämningsskildrande prosa. Han fick en novell, en dramatisk historia från Söderåsen, publicerad i en dagstidning, men i övrigt har innehållet i det svarta häftet förblivit okänt. Det rymmer ett dussintal ambitiösa texter, där man ser inflytande från Ola Hanssons och Victoria Benedictssons psykologiska skildringskonst liksom från Emil Kléens mjuka naturbeskrivningar och Charles Baudelaires inmutning av staden som prosalyriskt landskap. Men Vilhelm Ekelund är redan på väg mot sina egna tonfall och stämningslägen. Han utvecklas snabbt och säkert, såväl språkligt som berättartekniskt. På väg mot bokdebuten våren 1900 överger han prosan, men av och till kommer ungdomsdrömmen att på nytt dyka upp hos honom.

Oroligt blod innehåller alla texter i vaxdukshäftet i noggrann transkription. Jonas Ellerström har försett utgåvan med en utförlig inledning och ett efterord som sätter in prosaförsöken i sitt kronologiska sammanhang. Ett viktigt bidrag till förståelsen av Vilhelm Ekelunds författarskap, ett av det svenska 1900-talets mest särpräglade och innehållsrika, har slutligen kommit i tryck.

(Ellerströms)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

berättelser och skisser

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

86

Språk