Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Jag tvekade länge inför formuleringen: "Bekännelser av en europeisk intellektuell". Ordet bekännelse är mångtydigt, Det drar mot bikt. Men om jag delvis upplever min aktuella situation som en där jag går tillrätta med mig själv så ligger dock "bekännelser" mer av apologi än tillstående.
När jag trots allt slutgiltigt beslöt mig för ordet så berodde detta på att jag också ville placera mig själv i en viss bestämd intellektuell tradition. Meningen har ett starkt associativt värde. Samt att jag i ordet bekännelse lade meningen: bekännelse till. Bekännelse i den mening jag nu använder ordet blir ett erkännande av upplevelser och handlingar; ett återgivande av dessa; en bekännelse till det europeiskt intellektuella.

JAN MYRDAL
utgav våren 1962 en liten volym självbiografisk prosa som han kallade "Rescontra". Den väckte stor och positiv uppmärksamhet.
Hans nya bok "Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell" befinner sig delvis i samma självbiografiska kraftfält. Mot bakgrunden av en ung flickas självmord i bostadsbristens välfärdssamhälle belyser Jan Myrdal ett samvetsdilemma som blir giltigt även i ett större perspektiv. Detta är en självuppgörelse av för svenska förhållanden ovanligt slag: en djup engagerande bok, med en eld som brinner, en puls som slår vitalt och en kyligt klar dager.

(baksidestext)
Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell av Jan Myrdal associeras ofta med en särskild tid. Det mytiska revolutionära sextiotalet och det reella sextiotalet: alla de förändringar som trots allt ägde rum. Myrdal var inte bara en tongivande socialist i Sverige, utan ett författarnamn på världsscenen.

Så finns också andra uppfattningar om boken. En av dem är att Myrdals kritik bara blivit ännu mer aktuell med tiden. För att inte säga livsviktig, när mänsklighetens framtid står på spel med den globala kapitalismens framfart. Ytterligare en annan, oberoende av de förra, är att detta helt enkelt är stor litteratur. Få böcker som skrivits i bekännelsegenren har en lika stark språklig integritet som Jan Myrdals Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell [1964].

Med ett förord av Anders Ehnmark.

Jan Myrdal föddes 1927 i Stockholm. Han debuterade 1954 med romanen Hemkomst. Samtida bekännelser av en europeisk intellektuell var hans femte roman och andra jagbok.

(Modernista)

Personer, aktörer

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

153

Förlag

Språk

Lisätietoja

Ny utg.: Modernista, 2002