Den röda blomman och andra noveller

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

När Vsevolod Garsjin (1855-1888) dog endast 33 år gammal var han en av de mest lovande bland 1870-talets ryska novellister. Trots att hans produktion är föga omfattande fick han stor betydelse både psykologiskt och formellt för utvecklingen av den ryska novellkonsten. Redan hans första berättelse, Fyra dagar, väckte oerhörd uppmärksamhet. Han var då 22 år och konvalescent efter att som frivillig ha deltagit i rysk-turkiska kriget. Med sina upplevelser på slagfältet i färskt minne skildrade han suggestivt och verklighetstroget en sårad soldats tankar och känslor när han ligger övergiven alldeles intill en död människa. Hans mest berömda novell är Den röda blomman. Den berättar om en sinnessjuk man som drömmer om att kunna besegra det onda i världen genom att smyga ut i sjukhusträdgården och rycka åt sig tre vallmoblommor. När han gjort det dör han lycklig i förvissningen om att han har utfört en betydelsefull bragd.

(ur baksidestext, Forum 1974)

"Den röda blomman" hör till de allegoriska noveller som intar en framträdande plats i Vsevolod Garsjins diktning. Karakteristisk för denna genre är också den djupt symboliska "Attalea princeps". Detta urval omfattar bl.a. också den psykologiskt fint utformade novellen "Kalfaktorn och officern", den brokigt livfulla tidsbilden "Björnarna" med sin sällsamma tragik, "Ett möte" som skildrar två motsatta livsåskådningar och "Det hände en gång", en gripande berättelse om en kvinna ur det lätta gardet i Petersburg.

(ur förordet, Forum 1974)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar