Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Felicias bröllop

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Med den stora romanen "Varulven" inleddes en ny och fruktbar fas i Aksel Sandemoses författarskap. "Varulven" är en central bok, där författaren med stor uppriktighet skildrar förhållandet mellan tre männsikor: Erling Vik, Felicia och Jan Venhaug - älskaren, hustrun och den äkta mannen. När författaren nu betitlar sin nya bok "Felicias bröllop", väntar sig hans läsare - med rätta - en roman som kan tänkas vara den närmaste fortsättningen på "Varulven" och kasta ett nytt ljus över den egendomliga triangeln.
Men Aksel Sandemose är inte en man som följer uppgjorda planer. I "Varulven" prövade han en ny romanteknik med fristående bilder av alla huvudpersoner. I "Felicias bröllop" är han åter den gamle Sandemose: ohämmat subjektiv, oefterrättlig, fräckt och hänsynslöst begåvad. Allt ses ur huvudpersonens, Erling Viks, synvinkel i dessa kåserier, essayistiska betraktelser och retrospektiva glimtar, men boken ger också nya belysningar och djupare dimensioner på huvudpersonerna Erling, Felicia och Jan - i några kapitel blommar Sandemoses bildfantasi och symbolskapande förmåga på ett praktfullt sätt.
Framför allt är det Erling Vik som här får ett porträtt i helfigur, och man är i gott sällskap tillsammans med honom. Liksom sin skapare är han född den 19 mars 1899, men likheten går djupare. Han är lika intelligent som sin författare, lika klok, lika spontan, lika levande.
Han är väl inte någon riktigt hundraprocentig samhällsmedborgare, han är inte en av de "vuxenstyva" som begraver sin mänsklighet under mandomsbevis som de inte ens själva tror på. I själva verket är han ganska omoralisk, men han har ett försprång framför dem som retar sig på honom: han är otillfredsställd, utvecklingsduglig, öppen för nya erfarenheter. Framför allt är han besjälad av den stora fruktbara nyfikenheten, den som inte upphör att förundra sig över livet.
Kvick har Aksel Sandemose alltid varit, med åren har han också blivit mer tolerant. De båda egenskaperna förenas i "Felicias bröllop." Den rymmer lysande människoskildringar men är också blixtrande full av oefterhärmligt sandemoseska infall och tankar - utmanande, irriterande, ohämmat subjektiva - men aldrig likgiltiga. Aksel Sandemose är något av ett fenomen i Norden.

(baksidestext)

Personer, aktörer

Huvudpersoner

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

236

Språk

Översättare

Utgivningstid

Sidantal

276

Förlag

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk