Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Den återfunna tiden

Typ

romaner

Upphovsman

Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Den återfunna tiden är den sjunde och avslutande delen av Marcel Prousts romansvit På spaning efter den tid som flytt. Handlingen utspelar sig i Paris under och efter första världskriget. En sadistisk scen på en bordell som berättaren blir vittne till spelar en viktig roll. Vidare besöker han barndomens Combray och finner att de båda inledningsvis beskrivna ”hållen” så småningom möts. Och till slut bevistar han en matiné hos furstinnan de Guermantes i hennes palats. Nu knyts alla trådarna i det väldiga verket ihop och ett livs bekantskaper, åldrade intill oigenkännlighet av den tid som flytt, samlas som till en makaber maskerad.
Med Den återfunna tiden framstår förgängligheten och personlighetens förvandlingar som romansvitens centrala motiv och romanskrivandet som ett försök att upphäva tidens tyranni. Elegant fogar Proust romanens slut till dess början när han låter berättaren föresätta sig att skriva den roman vi just tagit del av. När författaren skriver sina sista ord om Tidens form, gör sig berättaren beredd att teckna sina första ord i Swanns värld – ”Länge hade jag för vana att gå tidigt till sängs”: en inbjudan till tusen och en läskvällar. (Baksidestext)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Tidpunkt för händelserna

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Textutdrag

Jag skulle knappast ha någon anledning att uppehålla mig vid denna vistelse i närheten av Combray - en tid då jag kanske mindre än någon annan gång i mitt liv tänkte på Combray - om den inte just av den orsaken åtminstone provisoriskt hade bekräftat vissa tankar som först kommit för mig i trakten kring Méséglise.
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.