Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Söndagsbarn

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

I denna roman skildrar Willy Walfridsson sin egen barndomsmiljö och uppväxttid.
Det är en berättelse om morföräldrarnas torp i det magra Bohuslän i seklets början, där allvarstyngd schartaunism bryts mot bitter livslust, där sagor och sägner avlöses av verklighetens fräna historier, där ett par amerikasläktingars besök blir hela traktens sommarsaga.
Men det är också en bister historia om kasernliv i en småstad, där den unge Nathan tar värvning vid regementets musikkår, om översitteri och pennalism, kamratskap och flickor.
Huvudpersonen är en pojke som tidigt blir medveten om sin dubbla särställning som söndagsbarn med läshuvud och "socknens enda horunge". Vacklande mellan trots och solidaritet reagerar han mot fattigdomen medan han plågas av högre ambitioner och svårare tvivel på sig själv än kamraterna, och besatt av sin oro drivs han till slut att släppa den lilla trygghet han har för att forma sitt yttre liv till et med sin inre rotlöshet. Berättelsen om Nathan börjar i en blommande hagbacke och slutar på en tågresa mot en fullkomligt okänd framtid.
Söndagsbarn är rik på männsikor av skilda öden och temperament: morföräldrarna, det gamla torparparet; "syster Maria" i stan; den livskraftiga grannfamiljen Räligs; den drömmande pojken Mikael på skogstorpet; officerarna vid regementet och många andra.
Walfridsson går nära inpå verkligheten i denna självbiografiska roman, som också blivit en färgrik skildring av en hel bygd före och under första världskriget.

(baksidestext)

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

319

Förlag

Språk