Ålandskungen

Samtida recension
Läs en samtida recension ur Resonerande bokkatalogen. Obs! Recensionerna kan innehålla spoilers, dvs. information som avslöjar intrigen.

Typ

essäer, samlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

En personhistoria av Julius Sundblom. Boken ställer hans livsgärning i relation till Ålandsfrågorna 1917-21 och 1938-39.

Julius Sundblom var ”kungen” som under ett långt liv (1865 – 1945) med kraft och framgång drev ålänningarnas intressen och framom andra bidrog till den unika självstyrelse som ”Ålandsfrågan” 1917–21 resulterade i. Det var en fråga som slutgiltigt höll på att skilja åt Finland och Sverige och engagerade ländernas bästa diplomatiska krafter. Sundblom hann till och med arresteras för högförräderi innan Finland med kniven på strupen tvingades bli något av ett föregångsland. Lösningen har ofta framförts som en modell för alla de minoriteter från skottar till katalaner som vill värna om sin regionala identitet.
Åland drogs in i en ny kris åren 1938–39 då Sveriges och Finlands regeringar förgäves sökte driva igenom öarnas befästande. Med inspirerad järnvilja red Julius Sundblom ut också den stormen. Som folkledare var han en blandning av hårdför praktiker och brinnande visionär.
Ålänningen Johannes Salminens bok om Julius Sundblom är något mer än en biografi eller en politisk stridsskildring. Den säger oss något viktigt om ett helt landskap och dess människor under en brytningstid. Den ger också insyn i en minoritetsproblematik, lika aktuell idag som när boken första gången utkom 1979.

(Schildts & Söderströms)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

282

Språk