Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Det var vi som var Mulvaneys

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.
Pärmbild
Pärmbild
Olika pärmbilder visas stora om du pekar eller klickar på den lilla bilden.

Beskrivning

Det finns många som tror att vi var en hel stor klan, men i själva verket var vi bara sex. Jag var minst.

Från sommaren 1955 till våren 1980 när mina föräldrar blev tvungna att sälja var vi Mulvaneys på gården High Point i Mt. Ephraim norr om New York.

Länge avundades ni oss, sedan tyckte ni synd om oss. Länge beundrade ni oss, sedan tänkte ni: Bra! Precis vad de förtjänar. Vändpunkten kom som en blixt från klar himmel och förändrade villkoren för oss alla. Vi blev en familj i sönderfall. Det skulle dröja länge innan vi kunde försonas och knyta an till varandra igen.

Familjealbum är alltid förljugna. Det som syns där fanns aldrig, och det som inte syns är det som verkligen fanns.

Judd är familjen Mulvaneys minsting – och det är han som berättar om det hemska som hände, och om hemligheterna i den på ytan lyckliga och kärleksfulla familjen.

I Det var vi som var Mulvaneys skildrar Joyce Carol Oates en familjs komplicerade mönster med en skärpa som saknar jämförelse.

(Bonnier Pocket)
Familjen Mulvaney på gården High Point i Mt. Ephraim norr om New York är en stor och blomstrande familj, vars medlemmar ser bra ut, är karismatiska och äger en stor framtidstro. Fadern är framgångsrik företagare i byggbranschen, modern älskar antikviteter som hon köper in men sedan aldrig kan skiljas ifrån. De fyra barnen, tre pojkar och en flicka framstår på sina olika sätt som ovanligt lyckade. Länge beundrade och avundades folk i trakten familjen. Allt tycktes gå dem väl.
Men under de tjugofem år som den här storslagna romanen spänner över glider Mulvaneys till en början nästan omärkligt ner från sin priviligierade ställning och förvandlas genom ödets nyck till en skara förlorare. Var och en av familjemedlemmarna får utstå någon sorts fysisk eller psykisk exil. I början av 1980-talet blir det till sist nödvändigt med en försäljning av gården. Några tyckte väl synd om dem, andra tyckte snarast att de fått vad de förtjänade. Till slut finner de ändå en väg att återförenas, försonas och knyta an till varandra igen.

Joyce Carol Oates är en av de ledande författarna i USA idag. Förutom tjugosex romaner och noveller har hon skrivit lyrik och essäer, kritik och dramatik. Hon har tilldelats en lång rad förnämliga litterära utmärkelser för sina inträngande skildringar av det amerikanska samhället.
Joyce Carol Oates är född 1938 och är verksam vid Princeton University. Hennes två senaste böcker på svenska var Foxfire (1995) och Vad jag levde för (1996).

(Bonnier Pocket)

Platser för händelserna

Konkreta platser för händelserna

Ämnesordskedjor

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

526

Språk

Översättare

Första publikation

ja

Språk