Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

De förlorade sagornas bok. 1

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

De förlorade sagornas bok, som skrevs för mellan sextio och sjuttio år sedan, var J.R.R. Tolkiens första mer väsentliga verk på fantasylitteraturens områden och det första där det berättas om Valar, om Ilúvatars barn, alver och människor, om dvärgarna och om orcherna, och om de länder där deras historia utspelas, Valinor bortom havet i väster och Midgård, de "Stora landen", mellan haven i öster och väster. Cirka femtiosju år efter att min far upphört att arbeta med De förlorade sagornas bok utgavs Silmarillion i en bokform som i hög grad skilde sig från denna avlägsna föregångare; och sedan dess har ytterligare sex år gått. Och detta förord förefaller mig som ett lämpligt tillfälle att ge några synpunkter på båda dessa arbeten.

(del av förord)
En sjöfarare vid namn Eriol kommer till Ensliga ön väster om det stora havet där han blir mottagen av Lindo och hans fru. På kvällarna berättas historier vid stockvedsbrasan och Eriol får höra märkliga berättelser om trakten och dess invånare och om forna tider.

Det berättas om gudar, alver, dvärgar och andra folkslag, om strider och krig och om underbara skatter och magiska ting, om solen och månen, om jordens skapelse och historia. Eirol får också höra berättelserna om älvan Tinuviel, vars största glädje var att dansa i skymningen, om gnomen Berens, som av sin kälek till Tinuviel drivs ända ner i den ondskefulle Melkos mörka salar, om den strålande staden Gondolins fall och om förbannelsen som vilar över dvärg halssmycket Nauglafrin, där Fëanors simaril, Gudarnas ädelsten, sitter infattad.

De förlorade sagornas bok 1 & 2 hör till J.R.R. Tolkiens tidiga verk, en del av historien om Midgård, den sagovärld som Tolkien skapade.

(baksidestext)
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Utgivningstid

Sidantal

395

Förlag

Språk

Översättare

Lisätietoja

Ny utg.
1995, Norstedts
1998, Norstedts,
2002, Norstedts,
2004, Panpocket Norstedts

Första publikation

ja

Språk