Torstenson, Lars

Född

Upphovsmannens språk

Nationalitet

Verk

Typ

novellsamlingar

Typ

romaner

Typ

romaner

Biografiska uppgifter

Lars Torstenson är kanske mer känd som prisbelönt vinmakare än som författare. 1988 tog han över vingården Domaine Rabiega utanför Draguignan i Provence 1988. Under sina 17 år där (han lämnade 2005), hann han med att skapa de världsberömda Clos Dière-vinerna, som erövrade cirka 150 utmärkelser i Frankrike och på annat håll mellan 1990 och 2005. Mellan 1995 och 2003 var han även ansvarig för vinmakandet på Château d´Esclans i Sydfrankrike. 1994 utsågs han till Årets vinmakare i Frankrike (GaultMillau), 1990 till Winemaker of the year (Gourmet) och han har i Sverige även fått Svenska Vinakademiens stipendium (1997) och Gyllene Glaset (Allt om Mat 2000).

Lars Torstenson skrev emellertid böcker redan innan han blev vinmakare. Debuten skedde redan 1986 med den uppbrutna och egensinniga romanen "Anakolut", som bland annat fick mycket uppskattande recensioner i Res Publica och Magasinet April. Efter flytten till Frankrike och bytet från en journalistkarriär - som bland annat tog honom till SDS och UNT - till en vinmakarkarriär, avstannade författandet något. 1993 tog det fart igen med faktaboken "Vinmakning", som senare följdes upp med "Att tillverka vin" 1997 - en bok som blivit något av ett standardverk och som utkom i reviderad och utökad upplaga (”Odla och tillverka vin”) såväl 2002 som 2009 (Pagina Förlag) År 2001 kom "Vinprovningens ABC" (Bonniers) och 2004 ”Vintillverkningens ABC” (Bonniers).

På den skönlitterära sidan dröjde det till 1995 innan uppföljaren till "Anakolut" var klar. "(Stadd i) Statisk rörelse blev också Lars Torstensons första bok på Malmö-förlaget Gong Gong. "En modernistisk saga som belyser en av vår tids kulturdilemman" skrev Bibliotekstjänst och i förordet, som skrevs av Hans Alfredson, heter det bland annat att "Det verkar som om författaren, hans underjag, överjag och en i ryggmärgen boende iakttagare har träffats med tillgång till gott vin på en fransk filial till Blandarredaktionen och turats om vid skrivmaskinen".

Två år senare följde novellsamlingen "Ditt och mitt livs novell", också på Gong Gong. "Trevligt när fullfjädrade författarskap odlas utanför storförlagen. Vi minns med värme och viss fanatism hur lilla Ellerströms lanserade lysande Per Svenson (med ett "s") och Michael Björn, och denne Torstenson utövar exakt samma sorts skarpa fokuseringskonst i sina skickliga, spännande och skitroliga noveller…" skrev Café och SLA skrev att "Torstenson är de korta texternas mästare… och det ska sägas direkt: den (novellsamlingen vår anm.) är förbannat rolig."

År 2001 släpptes ”Skördeoffer”. En roman som är förlagd till den (vin)värld som Torstenson så väl känner inifrån. Sin vana trogen blandar Torstenson här stilar och form på ett sätt som gör resan från första till sista sidan oförutsägbar och till ett äventyr för den som vill följa med och en till en pina för den som vill ha ordning och reda och en rakt berättad historia utan utvikningar och oväntade inslag.

Lars Torstenson har vid sidan om den svenska författarkarriären också etablerat sig i Danmark, där han år 2000 debuterade med faktaboken "Vinsmagningens ABC" (Gyldendal) - på svenska året efter. I november 2001 följdes "Vinsmagningens ABC" upp med "Mama López´ Catalanske Kogebog", en underhållande bok fylld av vildsinta matskrönor. "Mama López´ Catalanske Kogebog" utsågs av Berlingske Tidende till "Årets Udgivelse" (BT 01.12.31), fick Gourmand World Cookbook Award som "Best latino in Danish" och lyftes till skyarna på en helsida i Politiken (02.01.06), (utgiven i Sverige som ”Mama Lopez Katalanska Kokbok”, Optimal, 2003). 2004 kom ”Vinfremstilling (Gyldendal).

Han har också medverkat i ett flertal antologier och skriver fortfarande, om än ganska sällan, artiklar för olika tidningar i i första hand Sverige.

Lars Torstenson är född i Hjo 1958, men bor sedan 1988 i Draguignan, Frankrike. Han har fru och tre barn

(Gong Gong förlag)