De bodde i norr

Typ

novellsamlingar
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Om möten med lappar och nybyggare, som Einar Wallquist har lärt känna under sina många provinsialläkarår i Arjeplogs väldiga, folkfattiga distrikt, och om brytningen mellan gammalt och nytt i en nordlig bygd handlar också denna författarens bok, illustrerad med teckningar av honom själv. Lappmarksdoktorns fysiska och andliga spänstighet, hans sträva humor, hans skarpa iakttagelseförmåga och känsla av samhörighet med natur och människor är oföränderliga. Hans berättarglädje flödar frisk och levande, när han skildrar pigan Emilia, klen till förståndet men med ömhet för djur och barn, mor Emelinda med hennes kroniska ledvärk, det nygifta paret som lider av mannens svartsjuka, enslingen som ängslas för att vägbygget ska bryta stillheten i hans dal, gubben som lämnar sjukstugan med dess "flickor, lakan och radio", storbelåten att få återvända till "skogssus och fäll i bädden". I en av berättelserna framstår lappriksdagen i hela sin tjusning med mössornas färgkaskader och den friska talförheten, en annan, "Av ödet märkt", innesluter ett helt kvinnoliv.
Det är onödigt att orda om Einar Wallquists popularitet. Hans förmåga av förnyelse är beundransvärd, och den varma ton med vilken han vet att berätta om det vardagliga och enkla griper och fängslar ständigt på nytt hans läsare.

(baksidestext)

Innehåll

Hur stor är socknen?
Besök hos en gammal gumma
Tu som är ett
På samma dag
Tänk om...
Arvet
August
Lappens hund
Av ödet märkt
Gamla lappar och unga samer
Rådet
Och det kommer
Synsk
I vanlig ordning
Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

217

Språk