Bokens titel. Om boken utkommit under olika titlar, visas här den första titeln.

Gruvans sång

Typ

romaner
Klicka här om du vill veta mer om författaren och om författarens övriga verk.

Beskrivning

Hjalmar Eriksson intar en särställning i dagens svenska prosa: han är veterligt den ende gruvarbetare som har gjort skönlitteratur av sina erfarenheter från orter och schakt - Gruvans sång är hans sjätte roman. Efter sina nära femtio år som jobbare under jord har han stoff i överflöd - rent praktiskt är det naturligtvis en fråga om vitalitet. Man kan tycka att ett halvsekels slit under ofta olidliga förhållanden skulle ta knäcken på vem som helst. Men om Hjalmar Eriksson blåser det fortfarande friskt, och Gruvans sång är en roman fylld av obändig livskraft.
Det handlar om Kalle Persson, som hösten 1928 lämnar "bonngruvan" nere vid kusten och tar tåget till Grängesberg, där man enligt ryktet kan tjäna ända upp till femton kronor om dagen. Det är vad Kalle behöver för att klara sin familj på hustru och sex barn. Och det är vad han så småningom kommer upp till, när han har slavat en tid nere på 150-nivån.
Från två på morgonen och tio timmar framåt är Kalle Persson i verksamhet, borrar och spränger och lastar upp, dygn efter dygn. Denne kraftkarl med sin utåtriktade och lättsamma natur är samtidigt något av en visionär med många inspirerade idéer om morgondagens samhälle. Det är barnen som ska visa vägen dit, menar han. Och varje gång han skälls för asocial, därför att han har satt så många ungar till världen i dessa armodets år, täpper han till munnen på de kortsynta med sina dräpande argument och med sitt osvikligt goda humör.
Gruvans sång har inte bara intresse som samhällsskildring - förälskat och osentimentalt porträtteras dessutom en familjegemenskap, där hänsyn och förtroende är självklara ting, och där samhörigheten endast kan splittras av livets egna, oförutsedda hugg. Glädjen gäller inte alltid, det får Kalle Persson omsider erfara. En dag händer det att den starkaste sviktar.
Ett äreminne över den svenske gruvarbetaren - det känns inte som överord, fast det låter högtidligt. Men Hjalmar Eriksson skulle antagligen skratta högt om han hörde det.

(baksidestext)

Ämnen och teman

Personer, aktörer

Exakt tidpunkt

Originalspråk

Uppgifter om originalutgåvan av verket samt den första översatta utgåvan på svenska och/eller finska. Här visas också uppgifter om eventuella nyöversättningar och ibland även uppgifter om översättningar till andra språk än finska och svenska.

utgivningar

Undertitel

roman

Första publikation

ja

Utgivningstid

Sidantal

187

Förlag

Språk