Femtiofem meter under ytan

Bengt Gustav bor med en alkoholiserad pappa som gömmer "luringar", det vill säga flaskor med sprit, i lägenheten. Bengt Gustav söker efter dem och häller ut dem. Pappan kokar hundra korvar med bröd och festar vilt med sina kompisar. Ibland hämtas han av polisen. Bengt Gustav ligger i badkaret och låtsas att han är i Stilla havet och dyker långt ner under ytan. Mamman lämnade sonen och pappan för att flytta till huvudstaden och satsa på sin karriär. Hon ringer bara på Bengt Gustavs födelsedag.

Fröken Esposito i skolan försöker hjälpa honom, och tillsammans pratar de med kuratorn och socialsekreterare. Även Lincolns pappa försöker hjälpa till. Lincoln är Bengt Gustavs kompis. Ibland går Bengt Gustav hem till Lincolns familj och äter frukost innan de går till skolan. Bengt Gustav låtsas att allt är okej. Men Lincolns pappa ger honom ett hemligt tecken. Bengt Gustav ska gnugga sin nästipp när han behöver hjälp. 

I ett rivningshus i närheten upptäcker Bengt Gustav ett fönster med gardiner. Han vet att han inte får gå in i rivningshuset, eftersom det är farligt. Men han dras ändå dit. På en lägenhetsdörr står det 1984. Bengt Gustav färdas tillbaka i tiden till år 1984. Han träffar sin pappa som ung. Han försöker ställa allt till rätta och besöker även andra årtal, bl.a. 1994. Men det är svårt att hjälpa alkoholiserade pappor.

Boken av Conny Palmkvist rekommenderas för 9-12-åringar och är den tredje fristående delen i en trilogi som utspelar sig på samma gata, Julaftonsgatan, även om serien följer olika barn som har det tufft på olika sätt. De andra böckerna i trilogin är Mina fem regler för livet och Fyra minuter över tolv