Kesälukemista 2016: 20 uutuusromaania

Bokhylla

20 böcker

30.5.2016
|Alla bokhyllor

Viime vuonna kesälukemista kevään uutuusteoksista vinkanneet hyllyt olivat menestys, joten toistamme konseptin myös tänä vuonna! Tässä kirjahyllyssä on 20 vuoden 2016 aikana julkaistua romaania, niin kotimaisia kuin käännöskirjallisuuttakin. Olen seulonut näitä alkuvuotta käydessäni läpi tietokantaamme saapuvien uutuusteosten tietoja, seuratessani median kirjallisuusjuttuja ja tietysti myös lukiessani itse. Yritin koota monipuolisen listan, toivottavasti kaikki löytävät siitä jotakin kiinnostavaa lukemista rauhallisten päivien ratoksi.

Hyvää kesää!

 

Kirsi Alaniva – Villa Vietin linnut

Savukeidas-kustantamo aloitti proosan julkaisemisen järjestämällä kirjoituskilpailun Turun yliopiston kanssa. Kirsi Alaniva selviytyi voittajaksi ja hänen esikoisromaaninsa julkaistiin keväällä. Kirja kertoo naiskohtaloista ”routivalla saarella” hajoavassa ja lahoavassa Villa Vietissä, jossa elämää ylläpitäneiden naisten tarinat kaikuvat seinissä.

Elena Ferrante – Loistava ystäväni

Maailmalla suureen suosioon nousseen, nimimerkin takaa työskentelevän italialaiskirjailijan neliosaisen sarjan avausosa saatiin myös suomeksi. Kahden tytön ystävydestä sodanjälkeisessä Napolissa kertova tarina on ollut alkuvuoden suurimpia käännöskirjatapauksia. Tyttöjen elämän kuvaus laajenee koko italialaisen yhteiskunnan ja sen muutosten kuvaukseksi, ja lukeminen saa kenties ymmärtämään paremmin tuota maata ja sen nykyistä kulttuuria.

Marjut Helminen – Appelsiinilehto

Vakuuttava ja taitavasti koottu esikoisteos kuvaa tulenarkaa tilannetta Palestiinan ja Israelin välillä sekä suomalaista Siniä, joka lähtee paikalle avustustyöntekijäksi. Asiat alkavat muuttua yhä oudompaan suuntaan – miten Sinille lopulta käy? Kirjassa kuvataan myös Fuadia, kaksinkertaista pakolaista, joka lähtee lopulta Suomesta löytääkseen isänsä nuoruuden merkittävän paikan, suorastaan myyttisen appelsiinilehdon.

Sadie Jones – Kotiinpaluu

Helsinki Lit -festivaalin vieraana nähdyn hurmaavan brittikirjailijan esikoisteos vuodelta 2008 saatiin tänä vuonna suomeksi. Teoksen maailma on lohduton, mutta siinä on silti myös paljon kauneutta. Vankilasta päässeen pörssimeklarin pojan, 19-vuotiaan Lewisin, paluu horjuttaa niin perhettä kuin pikkukaupunkia 1950-luvun Britanniassa. Ovatko kulissit ihmisyyttä tärkeämpiä?

Milja Kaunisto – Luxus

Historiallisen romaanin ystävät viihtynevät varmasti jälleen Milja Kauniston uuden kirjan parissa. Luxus sijoittuu Ranskaan 1700-luvun lopulla, vallankumouksen aikaan, jolloin ylhäinen ja alhainen kohtaavat. Päähenkilöt ovat eläneet niin valheessa ja hulluudesssa, himossa ja silkissä kuin henkilökohtaisten demonien vainoaminakin. Vallankumouksen syttyessä jokaisen on vain selviydyttävä tavallaan.

Tommi Kinnunen – Lopotti

Kyllä, tämä kotimainen alkuvuoden menestysteos sai myös paikan listalta, vaikka kaikki kirjallisuuden ystävät lienevät siitä jo kuulleet. Silti sitä ei voinut sivuuttaa – romaani on syvä, koskettava, kieleltään kaunis. Keskeisten henkilöiden sivullisuuskuvaus on tarkkanäköistä. Kirjassa on monta kohtaa, joita voi siteerata hienoina kiteytyksinä elämästä, eivätkä ne kuitenkaan kuulosta itsetarkoituksellisilta opetuksilta. Neljäntienristeys sai arvoisensa jatkon, jota voi vain ihailla, taas kerran.

Otto Lehtinen – Wurlitzer

Olen sanonut monelle tästä esikoisromaanista, että se on kuvailuiltaan rönsyilevä – Lehtinen kuvaa asioita ja tapahtumia uskomattomalla tarkkailijan kyvyllä. Tämä tekee kirjasta ajoittain jopa hengästyttävää luettavaa. Neljä vähemmistöön kuuluvaa ihmistä etsii eri tavoin paikkaansa ja itseään, he yrittävät selviytyä traumoistaan ja löytää elämäänsä jotain pysyvääkin, ehkä rakkautta, ehkä perhettä.

Katri Lipson – Detroit

Lipsonin kolmas romaani särkee lukijan sydämen, mutta on silti, tai juuri siksi, todella hieno kirja. Jääkiekkomaailmassa valtavirrasta poikkeava seksuaalisuus on hankala asia edelleen. Amerikan maalle sijoittuvassa tarinassa nuori Timothy halvaantuu ottelussa ja hänen ystävänsä sekä joukkuetoverinsa Nathan ajautuu tämän jälkeen rappiolle. Miksi Timothy käänsi katseensa väärään suuntaan taklauksen lähestyessä?

Rosamund Lupton – Hiljaisuuteen hävinneet

Kehuttu englantilainen dekkarikirjailija on sijoittanut uutuutensa hyytävään Alaskaan, joten Hiljaisuuteen hävinneet tuo vastapainoa kuumiin päiviin (jos niitä tulee). Yasmin etenee kuuron tyttärensä Rubyn kanssa rekalla Alaskan halki etsimässä Rubyn isää. Tämä on viimeiseksi nähty inuiittikylässä, jonka uskotaan tuhoutuneen tulipalossa. Joku alkaa seurata Yasminia ja Rubya jäisillä teillä.

Kalle Lähde – Happotesti

Heti vuoden alussa ilmestynyt esikoisromaani on rehellinen ja kaunistelematon alkoholismikuvaus. Yllättävänkin suureksi myyntimenestykseksi noussut kirja pohjautuu Lähteen omiin kokemuksiin. Minäkertojan vähittäistä suistumista pahenevaan juomisen kierteeseen kuvataan tarkasti. Esille tulevat niin itsepetos kuin läheisten vaikutus juomisen mahdollistamisessa. Onnellista loppua ei kirjassa tule.

Darragh McKeon – Kaikki pysyväinen haihtuu pois

Huhtikuussa tuli kuluneeksi 30 vuotta Tšernobylin ydinvoimalaonnettomuudesta. Newyorkilaistuneen irlantiskirjailijan esikoisteoksessa kerrotaan neljän ihmisen kohtaamisesta tuon onnettomuuden tapahtuessa. Itsepetos ja kaiken selittäminen parhain päin toistuu tässäkin, tällä kertaa Neuvostoliiton johdon ja asukkaiden tekemänä. Selän kääntäminen ei kuitenkaan auta totuuden pakenemisessa loputtomiin.

Toni Morrison – Luoja lasta auttakoon

Afroamerikkalaisen kansan Nobel-palkittu suuri kertoja jatkaa vahvojen romaanien kirjoittamista. Niukka, terävä ja paljastava Luoja lasta auttakoon kertoo Bridesta, joka on tämän vaaleamman äidin mielestä liian musta. Äidin ja tyttären välille revennyt juopa aiheuttaa erinäisiä tapahtumia Briden lapsuudessa. Aikuisena hän on päässyt sinuiksi ihonvärinsä kanssa, mutta elämässä tulevat ongelmat pakottavat kohtaamaan lapsuuden jälleen.

Leena Parkkinen – Säädyllinen ainesosa

Maaliskuussa näkemässäni haastattelussa Leena Parkkinen totesi, että epookkikirjallisuutta homoseksuaalisuudesta on Suomessa edelleen vähän. Tätä täydentää nyt hänen uusi kirjansa, joka kertoo kahden naisen suhteesta Helsingissä vuonna 1956. Perheellinen Saara tutustuu muuton jälkeen naapurissa asuvaan Elisabethiin ja ystävyys syvenee. Pelko ja kätketyt viestit sävyttävät naisten elämää.

Terhi Rannela – Frau

Natsivallan ajasta on ilmestynyt useita kirjoja tämän vuoden alussa, aihe inspiroi edelleen vahvasti. Ihmisten valinnat, vaihtoehdot sekä hyvän ja pahan suhde nousevat esiin näissä teoksissa, näin käy myös Terhi Rannelan Fraussa. Kammotun ”Prahan teurastaja” Reinhard Heydrichin vaimo Lina on ollut lähes yhtä pelätty kuin miehensä, eikä vanhanakaan kadu mitään, ei absoluuttisesti mitään. Reinhardin kuolema salamurhan uhrina 1942 aiheutti hirvittävien tapahtumien vyöryn.

Rein Raud – Täydellisen lauseen kuolema

Merkittävä virolainen kirjailija ja tutkija Rein Raud kirjoittaa vakoilujännärissään myös Neuvostoliiton romahtamisen ajasta. Tallinnassa, Helsingissä, Leningradissa ja Tukholmassa kulkeva kirja kuvaa myös ihmissuhteiden ratkomista pelon ilmapiirissä. Puolien ottaminen ei ole selkeää eikä keneenkään voi luottaa. Käydään ”hiljaista sotaa ilman rintamalinjaa.”

Tore Renberg – Huomenna nähdään

Myös norjalainen Tore Renberg vieraili tämän vuoden Helsinki Litissä. Hänen kirjansa sijoittuu Stavangeriin, joka on öljyllä rikastunut pieni norjalaiskaupunki – kaikki siellä eivät kuitenkaan ole rikkaita tai menestyviä. Kolme henkilöä kohtaa kolmena syyskuisena päivänä ja heillä kaikilla on salaisuus, johon liittyy omanlaistaan häpeää. Aito ja traaginen teos etenee nopeasti 650 sivun mitastaan huolimatta.

Niina Repo – Kompleksi

Leikittelevä ja taitavasti rakennettu, koukuttava romaani kertoo erityisesti itsetuntemuksesta, parisuhteesta ja perheestä. Kompleksin tarina on dekkarimaisen jännittävä ja ratkaisut ovelia. Teoksessa on myös monia tasoja, jotka onnistuvat yllättämään lukijan useita kertoja. Mielenkiintoa lisää sekin, että lukija tulee väkisin miettineeksi ainakin osittaista autofiktiivisyyttä, koska päähenkilön nimi on myös Niina ja jotkin muutkin asiat täsmäävät kirjailijaan…

Arttu Tuominen – Murtumispiste

Porilainen ympäristöteknologian insinööri on Arttu Tuominen Suomen dekkarikentän nouseva kirjailija. Hänen toinen kirjansa jatkaa rikosylikonstaapeli Janne Rautakorven ja vanhemman konstaapeli Liisa Sarasojan tarinaa. Rautakorpi on jäänyt työkyvyttömyyseläkkeelle ja muu väkivaltayksikkö on ylikuormitettu uuden rikollisjärjestön ja raiskausten sarjan takia. Yllättäen tapahtuva ennennäkemätön rikos tempaa myös toipumisprosessissa olevan Rautakorven mukaan tutkintaan.

Jussi Vanhanen – Vapaus, veljeys, ahneus

Kustannusosakeyhtiö Kosmos on jo nyt saavuttanut uutena tekijänä näkyvyyttä Suomen kirjamaailmassa, Jussi Vanhasen vuoden alussa ilmestynyt esikoisromaanikin huomioitiin varsin laajasti. Kirja kertoo 90-luvun lamasta, jossa jotkut osasivat käyttää tilaisuuden hyväkseen häikäilemättömästi. Elävästi kirjoitettu, vetävä business fiction kuvaa erityisesti miehiä, ystävyyttä ja yritysjohtamista.

Evie Wyld – Kaikki laulavat linnut

Psykologinen jännäri sijoittuu yksinäiselle saarelle, jossa on yksinäinen nainen Jake ja lampaita tappava peto. Jake selvittää, mikä on lampaiden kuoleman takana, ja tarina kulkee kohti pistettä jossa hänen elämänsä muuttui. Miksi toiselta puolen maailmaa tullut Jake on päättänyt pysytellä yksin? Pelottava ja maaginen tarina ei piinaavuudestaan huolimatta ole vailla toivoa.

 

 

Bubbling under, eli muutama pikkumaininta ns. kiellon päälle:

Jari Järvelä – Tyttö ja seinä

Järvelän ulkomaita myöten lukijoita kerännyt Metro-trilogia tuli päätökseensä Tytön ja seinän myötä. Loistavalle hahmolle oli haikeaa jättää jäähyväiset ja elokuvamaisella temmolla etenevä jännäri on jälleen taattua laatua.

Ralf Rothmann – Kuolema keväällä

Kuolema keväällä on lohduton ja järkyttävä mutta hienosti kirjoitettu ja tiivis romaani sotaan pakotetuista nuorista saksalaismiehistä toisen maailmansodan loppuhetkillä. Tarina perustuu Rothmannin isän kokemuksiin.

John Williams – Butcher’s Crossing

Lukijat ympäri maailmaa hurmanneen loistavan Stonerin tekijän toinen suomennos on lännenromaani, jossa hieno ympäristön, luonnon ja sään kuvaus yhdistyy karuun toimintaan. Nuori mies on lähtenyt isosta kaupungista Villiin länteen ja rahoittaa rankan biisoninmetsästysretken.