Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä -teemaviikko

Bokhylla

10 böcker

22.5.2017
|Alla bokhyllor

Kirja-Suomi 2017 -hankkeen viides teemaviikko on "Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä", ja teemaan liittyen on Kirja-Suomen sivuille koottu tietokirjavinkkejä. Tässä kirjahyllyssä ovat Kirjasammon kaunokirjavinkit teemasta, ja myös tietokirjavinkit on listattu ja linkitetty lisätietoihin.

Teemaviikon yhteydessä julkaistaan myös uusi osa Faktahommissa-sarjaa, jota tuottaa Kirjastokaista yhteistyössä Kirjasammon, Kirja-Suomi 2017 -hankkeen ja Suomen tietokirjailijoiden kanssa. Juontaja tapaa sarjassa tietokirjailijoita, joiden kanssa keskustellaan kepeästi ja huumorilla tietokirjallisuuden teemoista liittyen Kirja-Suomen teemaviikkoihin.

Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä -teemaviikolla Faktahommissa-sarjassa on haastateltavana Pekka Hyysalo viime vuonna ilmestyneen Fight back: toinen mahdollisuus -kirjan tiimoilta. Kirja kertoo freestylehiihtäjä Hyysalon kuntoutumisesta vuonna 2010 tapahtuneen hyppyonnettomuuden ja vakavan loukkaantumisen jälkeen. Vuonna 2013 Hyysalo perusti Team FightBackin auttamaan muita päävamman saaneita. Brändin tarkoituksena on välittää toivoa, positiivista ajattelua, tahdonvoimaa ja periksiantamattomuutta kaikissa elämän tilanteissa. 

Makupalat-sivuston linkkivinkkejä teemaviikolle: Nykyajan sankareita

Kirja-Suomi 2017 -tietokirjavinkit Sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä -teemasta

Laura Friman: Saara Aalto - No fear
Jenni Haukio: Katso pohjoista taivasta (runoantologia) 
Riitta Konttinen: Täältä tullaan!
Arno Kotro ja Jenni Pääskysaari: Elämän A ja Ö
Niina Timosaari: Edvard Westermarck - totuuden etsijä
Marilyn Marilyn (novelliantologia)
Anne Mattson: Tellervo Koivisto
Panu Rajala: Virvatuli - Eino Leinon elämä
Vesa Sirén: Suomalaiset kapellimestarit - Sibeliuksesta Saloseen, Kajanuksesta Franckiin
Silja Vuorikuru: Aino Kallas - maailman sydämessä

Kirjasammon kaunokirjavinkkejä:

5 kirjaa tulevaisuuden tekijöistä nyt ja menneisyydessä

Minna Canth: Työmiehen vaimo (näytelmä, klassikko joka vaikutti naisen asemasta käytyyn keskusteluun ja jopa lainsäädäntöön)

Per Olov Enqvist: Blanche ja Marie (romaani, kiitetty teos jonka yksi osuus liittyy merkittävään tiedenaiseen Marie Curieen)

William Gibson: Neurovelho (romaani, joka toimi tulevaisuudentekijänä niin scifikirjallisuuden genren luojana kuin juonensa esittelemän maailman ansiosta)

Eeva Kilpi: Animalia (runokokoelma, joka nosti eläinten oikeudet ja luontosuhteen pinnalle jo kauan ennen vegaaniruokabuumeja, luettavissa vapaasti Kirjojen Suomen e-kirjana)

Mika Waltari: Mikael Karvajalka (romaani, kotimaisen historiallisen romaanin klassikko kuvaa maailmankuvan uudistamisen aikaa 1520-luvulla, mukana mm. Martti Luther)

5 kirjaa sankareista ja sankaruudesta

Maylis de Kerangal: Haudataan kuolleet, paikkaillaan elävät (romaani sydänsiirrosta, sankaruutta voi olla myös luopuminen ja luovuttaminen, joka kirjassa näyttäytyy konkreettisena elämän luovuttamisena)

Halldór Laxness: Salka Valka (romaani nuoren tytön kehityksestä karuissa olosuhteissa, kasvamisesta vähättelyn ja pilkanteon kohteesta vahvaksi ja itsetietoiseksi naiseksi)

Alexandra Salmela: Antisankari (romaani, joka kokeellisuudessaan pirstoo sankaruutta, idealismia ja myyttisiä menestystarinoita sekä tarinan että kerronnan tasoilla)

Johanna Sinisalo: Sankarit (romaani, jossa Kalevalan sankarimyytit siirretään nykypäivään ja sankaruutta pohditaan moniulotteisesti)

Petri Tamminen: Meriromaani (pienoisromaani, jossa laivoja upottavan merikapteenin eli selvästi antisankarilta vaikuttavan hahmon kertomuksesta kasvaa elämää syleilevä tarina)