Etusivu

Haku

Kirjavinkit ja -hyllyt

Tristania

Täky 23.6.2022
Useita runokokoelmia julkaisseen Marianna Kurton (s. 1980) ensimmäinen romaani Tristania (WSOY 2017) kertoo Atlantin valtamerellä sijaitsevasta pienestä Tristan da Cunhan tulivuorisaaresta ja sen asukkaista. Ihmisten karu ja eristäytynyt elämä saarella avautuu useiden kertojaäänten kautta. Draamaa tapahtumiin tuo vuonna 1961 tapahtunut tulivuorenpurkaus, jonka seurauksena asukkaita evakuoitiin Englantiin ja Kapkaupunkiin. Anni Valtonen...

Kirjahyllyt

Millainen on hyvä naapuri?

Kirjahylly
Naapuruus kiehtoo niin kirjailijoita kuin mielikuvitusta. Mitä seinän takana tapahtuu? Onko mikään sitä miltä päällepäin näyttää? Kirjahyllyyn on koottu teoksia, joissa naapurit ovat muutakin kuin ohikulkevia tervehtijöitä.

Iäkkäät ja iättömät henkilöhahmot

Kirjahylly
Kuinka suuri merkitys henkilöhahmojen iällä on teokselle tai lukijalle? Tuntuvatko onnistuneimmat hahmot pikemminkin iättömiltä?

Talot ovat muutakin kuin seiniä ja kattoja

Kirjahylly
Harvemmin talot ovat pelkästään rakennusmateriaalin ja työn lopputulos. Taloilla voi olla merkitystä kotina, turvana ja suojana. Toisinaan talo voi olla kuin maaginen labyrintti tai pelottava vankila.

Kaunokirjallisuutta epäonnistumisesta

Kirjahylly
Epäonnea vai saamattomuutta? Tavallista tunarointia, mokaamista tai elämän kokoisia virheitä ja erehdyksiä - kukapa ei olisi kokenut niitä jossain mittakaavassa.

Kiehtovat vakoiluromaanit

Kirjahylly
Vakoiluromaanit saavat mielikuvituksen lentoon vuosikymmenestä toiseen. Ne ovat täynnä salamyhkäisyyttä, petollisuutta ja yllätyksiä. Kuka huijaa ketä? Kehen voi luottaa? Onko kukaan sitä, mitä esittää olevansa?
1
2
3
4
5

Lukijoiden omat kirjahyllyt

Ajankohtaista

Kirjauutuuksia – kevät 2022

Artikkeli 10.1.2022
Kevään uutuuskirjoja on nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimituksen kokoama listaus sisältää 70 teosta.

Suomen Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto ja Tirlittan-palkinto 2022

Ajankohtaista 13.6.2022
Kirjailijaliiton tunnustuspalkinto on myönnetty Maarit Verroselle (s. 1965) ja lasten- ja nuortenkirjallisuuden Tirlittan-palkinto Harri István Mäelle (s. 1968).

Suomentajat lukijoiden luo osa 12 - Klassikot kääntäjien käsissä

Video

Suomentajat Kersti Juva ja Juhani Lindholm keskustelevat klassikoiden kääntämisestä. Mitä tarkoittaa klassikko, ja miksi sellaisen suomentaminen on erilaista kuin muun kirjallisuuden? Entä miksi jo suomennettuja teoksia suomennetaan uudelleen. 

Nainen ja metsä: Eeva Kilpi

Video

Vuonna 1979 Eeva Kilvestä tehtiin ohjelma nimeltä Nainen ja metsä, jossa liikutaan eteläsavolaisessa metsässä. Kilpi kertoo, mitä metsä merkitsee hänelle ja erityisesti kirjailijan työlle.

Ylen Elävän arkiston videot ja audiot Kirjasammossa

Muut sisällöt

Selaile sisältöjä

Genret, kirjailijat, tietokirjat, e-kirjat, palkintosarjat ym.

Aikalaisarviot

Arvostelevan Kirjaluettelon arvosteluja uusista suomenkielisistä kirjoista vuosilta 1922–1988.