Kirjauutuuksia – kevät 2021

Teema
7.1.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kevään uutuuskirjat ovat nyt ennakkoesittelyssä Kirjasammossa, ja toimittajan kokoamassa listauksessa on mukana 65 teosta. Teosten kuvaukset ovat lainauksia kustantajien esittelyteksteistä. Voit katsoa Sivupiiristä vinkit kevään lasten- ja nuortenkirjoista.

Suomenkieliset romaanit ja lyhytproosa

Venla Hiidensalo: Suruttomat (Otava), maaliskuu

"1900-luvun alussa maatalon kasvatti Helmi Vartiainen maalaa Sortavalassa värikkäitä töitä ja pääsee opiskelemaan Ateneumin piirustuskouluun Helsinkiin. Siellä hän kohtaa karismaattisen kapinallisen Tyko Sallisen, salamarakastuu ja avioituu. – – Suruttomat on vimmainen kuvaus naisista Tyko Sallisen takana."

Niillas Holmberg: Halla Helle (Gummerus), helmikuu

"Papin poika Samu jättää etelän taakseen ja muuttaa Saamenmaalle. Merkillisen vahva voima vetää häntä Utsjoelle: Suomen puhutuin saamelainen Elle Hallala, taiteilijanimeltään Halla Helle. – – Yhteiskunnallinen Halla Helle on sykähdyttävä esikoisromaani."

Silvia Hosseini: Tie, totuus ja kuolema (Gummerus), maaliskuu

"Silvia Hosseinin toisessa esseekokoelmassa kuljetaan kohti väistämätöntä – muutaman mutkan kautta. Esseissä retkeillään maailmalle ja minuuteen, luetaan kirjallisuutta ja historiaa ja etsitään merkityksiä totuttujen totuuksien takaa."

Koko Hubara: Bechi (Otava), huhtikuu

"Ravistava esikoisromaani yhdeltä sukupolvensa kiinnostavimmista äänistä. Bechi on graduaan viimeistelevä kolmekymppinen helsinkiläisnainen. Hänen äitinsä Shoshana taas on kirjailija, joka jätti ovet paukkuen taakseen jemeninjuutalaisen sukunsa, muutti Suomeen, ja jonka omaelämäkerrallinen romaani kohautti maata aikoinaan."

Antti Hurskainen: Kuihtuminen (Siltala)

"Kuihtuminen alkaa Kuopiosta ja päättyy Kouvolaan. Juna- ja automatkan päähenkilöt ovat vanha mies ja kirjailija, jolla on sanomisen pakko. Osumia saavat seuraavat sivulliset: suomalaiset nykykirjailijat, kulttuurialan aktiivit, mansikat, seksi, anarkistit, Jumala ja vanhemmat."

Joonas Kallonen: Giljotiini (WSOY), huhtikuu

"Joonas Kallonen luo kuvauksen eurooppalaisten nuorten aikuisten mielialoista ja pyrkimyksistä löytää identiteettinsä. Giljotiinissa Kallonen yhdistelee perinteistä romaanikerrontaa, aikaamme kiinnittyvää esseistiikkaa ja energistä tajunnanvirtaa."

Elina Kilkku: Vaimovallankumous (Bazar), helmikuu

"Romanttisten komedioiden stereotypiat saavat kyytiä Elina Kilkun riemastuttavassa romaanissa Vaimovallankumous. Anni Suvilahden ylettömän ihana kumppani Mika on järjestänyt ikimuistoisen 10-vuotispäivän pariskunnan yhdessäolon kunniaksi. – – Elina Kilkun tavaramerkkejä ovat reippaan railakas, absurdiksikin paisuva huumori, yhteiskunnallisesti terävä silmä ja luja luottamus ystävyyden kantavaan voimaan."

Leena Krohn: Mitä en koskaan oppinut (Teos)

"Odotetun esseekirjansa Krohn aloittaa listaamalla neljä lausetta, jotka ovat vaikuttaneet hänen omaan elämäänsä. Lauseista kasvaa koko kokoelman läpäisevä katse, jolla Krohn tutkii niin taidetta, kuolemaa ja tietoisuutta kuin kulttuurisen omimisen käsitettä ja sananvapauden rajoittamista."

Marianna Kurtto: Seitsemäs piste (WSOY)

"Leppäkerttujen pilvi täyttää taivaan verenpunaisella, ja pian hyönteisiä on kadut ja kodit täynnä. Yllättävä luonnonilmiö sekoittaa kokonaisen maan ja sysää sen tuhon partaalle. – – Kurtto käsittelee kielellisesti mestarillisessa romaanissaan perhe-elämän ristiriitoja, kasvukipuja ja sisarkateutta."

Maritta Lintunen: Boriksen lapset (WSOY)

"Maritta Lintunen on suomalaisen nykynovellin kiistaton mestari. Boriksen lapset kuvaa suomalaisten ja venäläisten kyräily- ja kiintymyssuhdetta kirkkaasti ja kaunistelematta. Niminovellissa nuori Sulo lähtee vuonna 1935 Viipuriin tunnetun ja ankaran Boris Sirpon viulunsoiton oppilaaksi."

Annamari Marttinen: Häiriömerkintä (Tammi)

"Tunteisiin käyvä romaani kertoo, kuinka velkakierre ajaa perheellisen naisen elämän umpikujaan. Se on samalla tärkeä puheenvuoro siitä, mistä ihmisarvo silmissämme muodostuu. – – Annamari Marttinen kuvaa eläytyvästi ja tarkkanäköisesti, kuinka voimakas häpeä syntyy siitä, ettei rahaa yksinkertaisesti ole."

Marjo Niemi: Kuuleminen (Teos)

"Kuuleminen on kuvaus siitä, kuinka verrattain tavallinen, hyvinvoiva, keskiluokkainen ihminen meuhkaa, tunnustaa, järkeilee ja maanittelee ollakseen... jotain. – – Kirjoitusten vastaanottajat - kuten rakastettu, isä, velkoja ynnä tuntematon - saavat osansa kertojan kaipuusta, halusta ja ITE-taiteesta. Kohtuuttomuuksilta ei vältytä."

Harry Salmenniemi: Asiakaskoralli ja muita novelleja (Siltala)

"Harry Salmenniemen rakastettu novellisarja on edennyt pisteeseen, jossa lukija palkitaan nihkeällä seksillä ja ontoilla elämänohjeilla. Asiakaskorallin koettuaan lukija ymmärtää, miksi hänen kannattaa haudata kaikki vaikeat tunteensa. Lisäksi selviää, miksi Salmenniemi ei ole koskaan johtanut pientä itäsuomalaista kuntaa."

Aura Sevón: Okulovulva (Aviador), maaliskuu

"Aura Sevónin esikoisromaani Okulovulva on teos naiskatseesta. – – Sen kollaasimainen, korosteisen visuaalinen tyyli hyödyntää suvereenisti modernin romaanin mahdollisuuksia – sekä lyriikan että esseen keinoja käyttäen."

Jarkko Tontti: Haava (Otava), helmikuu

"Kun Gretalle tuodaan suruviesti, hän tuntee helpotusta. Vihdoin voi lakata pelkäämästä, päästää irti turhasta toivosta. Gretan tytär on käyttänyt huumeita jo vuosia, päässyt välillä kuiville ja retkahtanut jälleen. – – Koskettava, kaunistelematon kuvaus riippuvuudesta ja jokaisen vanhemman pahimmasta painajaisesta."

Pirkko Soininen: Valosta rakentuvat huoneet (Bazar), tammikuu

"Olivia Mathilda Lönn (1872-1966), tuttavallisemmin Wivi, oli ensimmäinen merkittävä suomalainen naisarkkitehti. – – Pirkko Soininen on kulkenut Wivin jalanjäljissä ja piirtää tässä romaanissa kuvan äärimmäisen lahjakkaasta ja päättäväisestä naisesta, joka raivasi tietä tuleville sukupolville."

Tiina Tuppurainen: Hänen valtansa alla (Karisto), maaliskuu

"Vangitseva romaani pelosta ja alistumisesta työpaikan seinien sisällä. Jenna on toimittaja, josta piti tulla jalkapalloilija. Toimittajan työ tuntuu kädenlämpöiseltä lohdutuspalkinnolta, kunnes hän saa uudeksi esimiehekseen Birgitin."

Saara Turunen: Järjettömiä asioita (Tammi), maaliskuu

"Järjettömiä asioita kertoo erään suhteen tarinan. Se on romaani rakkaudesta ja kuolemasta, sitoutumisesta ja vapaudenkaipuusta. – – Se kysyy, voiko vakavasti otettava kirjailija kirjoittaa rakkaudesta ja mitä rakkaus lopulta on."

Hanna Weselius: Sateenkaariportaat (WSOY), tammikuu

"Sateenkaariportaat on romaani miehen rooleista, naisvihasta, ääriliikkeiden noususta, värien muuttumisesta ja kunnian katoavaisuudesta. Egon on mies, joka ei haluaisi uskoa peilinsä kertovan totuutta. Myös muu todellisuus tuntuu sarjalta epäonnistumisia."

 

Runot

Milka Luhtaniemi: Kirnu (Gummerus), helmikuu

"Milka Luhtaniemen runokokoelmassa liu’utaan intiimistä läsnäolosta kokemuksen ulottumattomissa olevaan aikaan, aina muinaishistoriaan saakka. Maailman pauhun ja vierauden keskellä nuotio hiiltyy, ja kaiken yllä leijuu sanaton uhka."

Tuukka Pietarinen: Lukematon (WSOY), helmikuu

"Toisessa runokokoelmassaan Tuukka Pietarisen jatkaa tinkimätöntä tutkimusmatkaansa kieleen ja sen ympäristöön. Yhdellä kertaa on syntynyt kaksi kirjaa: luettu ja lukematon."

Aleksi Wilenius: Z (Aviador), tammikuu

"Aleksi Wilenius on kirjoittanut oman sukupolvensa tuntoja elävästi peilaavan runokokoelman Z, jonka keskeisiä aiheita ovat globalisoituminen sekä yksinäisyys internetin ympäröimässä maailmassa."

William Butler Yeats: Näky (Basam Books, suom. Jyrki Vainonen), maaliskuu

"Irlantilaisen William Butler Yeatsin (1865-1939) Näky on sekä hämmästyttävä että hämmentävä teos. Teoksessa on aineksia niin filosofiasta, historiasta, kirjallisuudesta, kuvataiteesta kuin psykologiasta. Oman leimansa – – antavat myös 1900-luvun alun muodikkaat aatevirtaukset: alkemia, astrologia, okkultismi, mystiikka ja teosofia."

A. W. Yrjänä: Grammata (Like), helmikuu

"Eeppiset säkeet kysyvät, kuinka ihmisen tulisi maailmassa olla. A. W. Yrjänä sukeltaa kirjoittamisen, tiedon ja olemassaolon ikuisen mysteerin äärelle kuudennessa runokokoelmassaan."

Käännetyt romaanit ja lyhytproosa

Susanna Alakoski: Pumpulienkeli (WSOY, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom), huhtikuu

"Susanna Alakosken Pumpulienkeli aloittaa eeppisen ja aistivoimaisen kronikan neljän sukupolven naisista, joiden tarina kattaa koko kuohuvan 1900-luvun. – – Sarjan avausosa kertoo vuonna 1905 Pohjanmaalla syntyneen Hildan vaiheet."

Mikael Bergstrand: Kolmella jaollinen mies (Atena, suom. Riie Heikkilä), helmikuu

"Elämänmyönteinen romaani epätavallisesta ystävyydestä, joka antaa toisen mahdollisuuden sekä neuroottiselle miehelle että 11-vuotiaalle pakolaistytölle. Kuusikymppinen Ingemar Modig herää joka aamu ennen herätyskelloa, koska muuten joku varmasti kuolee."

Linda Boström Knausgård: Lokakuun lapsi (Like, suom. Petri Stenman), helmikuu

"Synkkien tuntojen kirkasta proosaa. Linda Boström Knausgård hakeutui vuosina 2013–2017 toistuvasti psykiatriseen sairaalaan. Hän kävi läpi muun muassa sähköhoitoja. Laitoksen hoidoissa palasia Lindan persoonallisuudesta ja muistoistakin alkoi kadota."

Candice Carty-Williams: Queenie (WSOY, suom. Natasha Vilokkinen), tammikuu

"Raikas ja rohkea romaani kaikille, jotka ovat etsineet rakkautta ja löytäneet jotain ihan muuta. Queenie Jenkins on nuori britannianjamaikalainen toimittaja, jonka vuosi ei ole mennyt aivan putkeen."

Akwaeke Emezi: Vivek Ojin kuolema (Kosmos, suom. Sari Karhulahti), toukokuu

"Otteessaan pitävä tarina ja unohtumattomat henkilöhahmot tekevät Vivek Ojin kuolemasta romaanin, jota on vaikea laskea käsistään. Se on dramaattinen kertomus perheestä ja ystävyydestä, menetyksestä ja siitä, mitä emme pysty näkemään."

Ge Fei: Näkymättömyysviitta (Aula & Co, suom. Rauno Sainio), tammikuu

"Kirjan päähenkilö on eronnut, lapseton ja köyhä mies Pekingissä – kaupungissa, jossa kaikki haluavat menestyä. – – Hän tienaa niukan elantonsa rakentamalla huippulaatuisia vahvistimia rikkaille asiakkaille – –. Hirtehinen ja aavistuksen surrealistinen Näkymättömyysviitta on yksi viime vuosien ainutlaatuisimmista kiinalaisista kaunokirjallisista teoksista."

Louise Glück: Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä (Aviador, suom. Jussi Niemi ja Bo Pettersson), huhtikuu

"Laajan ja korkeatasoisen runotuotantonsa lisäksi Glück tunnetaan myös hienona esseistinä. Kokoelmassaan Esseitä amerikkalaisuuden ytimestä hän käsittelee sekä amerikkalaisen kulttuurin syviä ominaispiirteitä että yleismaailmallisia aiheita. Tuore nobelisti ottaa käsittelyynsä myös romaanitaiteen ja esittää analyysinsa tarinoiden kertomisen perimmäisestä luonteesta."

Monika Helfer: Roskaväkeä (Kustantamo Huippu, suom. Anne Kilpi), maaliskuu

"Roskaväkeä on vaikuttava muotokuva 1900-luvun alkupuoliskolla eläneestä naisesta ja äidistä. Monika Helfer kertoo koskettavalla tavalla tarinan, joka on osa hänen omaa historiaansa, tarinan perheestä, joka oli ihmisten puheissa 'roskaväkeä'. Monika Helfer on palkittu ja arvostettu itävaltalaiskirjailija, joka on kirjoittanut sekä lapsille että aikuisille."

Han Kang: Valkoinen kirja (Gummerus, suom. Taru Salminen), tammikuu

"Valkoinen kirja on rakkaudentunnustus nimettömältä kertojalta isosiskolle, joka kuoli vain muutaman tunnin ikäisenä. – – Booker-palkittu Han Kang kirjoittaa valkoisesta väristä ja kuolemasta henkeäsalpaavan terävästi ja samalla lempeästi."

Tibor Noé Kiss: Inkognito (S&S, suom. Saarni Laitinen), helmikuu

"Inkognito on vaikuttava kuvaus siitä, kuinka jalkapalloa rakastava nuori löytää muukalaisen itsestään ja ruumiistaan. – – Transsukupuolisuutta käsittelevä omaelämäkerrallinen romaani on ilmestynyt Unkarissa vuonna 2010, mutta teos on edelleen ajankohtainen – –."

Richard Powers: Ikipuut (Gummerus, suom. Sari Karhulahti), tammikuu

"Yhdeksän toisiinsa nivoutuvaa tarinaa, joista jokaisella on juuret, runko ja latvus. Aikamme arvostetuimpiin amerikkalaiskirjailijoihin kuuluvan Richard Powersin Pulitzer-palkittu Ikipuut on polttavan ajankohtainen romaani elämäntapamme hinnasta ja paikastamme maailmassa."

Alex Schulman: Eloonjääneet (Nemo, suom. Jaana Nikula), maaliskuu

"Polta nämä kirjeet -menestyskirjan kirjoittajan uusin jatkaa tosipohjaisten perhesuhteiden aukileikkausta. Kolme veljestä matkustaa maan toiselle laidalla levittääkseen äitinsä tuhkat torpan viereen, jossa kukaan heistä ei ole käynyt 20 vuoteen."

Domenico Starnone: Paljastus (WSOY, suom. Leena Taavitsainen-Petäjä), maaliskuu

"Domenico Starnone maalaa mestarillisesti kuvan ihmisestä kaikessa kauneudessaan ja kauheudessaan. Pietro ja Teresa elävät leiskuvassa suhteessa. Rakkaus on laavaa. Taas yhden riidan jälkeen Teresa ehdottaa, että he paljastaisivat toisilleen jotain, mitä eivät koskaan ole kertoneet muille, jotain häpeällistä."

Elizabeth Strout: Olive, taas (Tammi, suom. Kristiina Rikman), maaliskuu

"13 tarinan verran Olivea ja hänen kotikaupunkinsa asukkaita syväluotaava Elizabeth Strout kuvaa elämän epävarmuutta, epäreiluutta ja sen joskus niin epärealistisen lohdullisia käänteitä. Ikävuodet 70-86 ovat Olivelle täynnä nöyryytyksiä ja nöyrtymisiä, mutta ovatko ne sittenkin hänen parhaansa?"

Ocean Vuong: Lyhyt maallinen loistomme (S&S, suom. Tero Valkonen), huhtikuu

"Lyhyt maallinen loistomme on pojan kirje äidille. – – Vietnamilais-amerikkalaisen, palkitun runoilijan Ocean Vuongin esikoisromaani Lyhyt maallinen loistomme on riipaisevan intiimi kuvaus ensirakkaudesta, mieheksi kasvamisesta ja oman äänen löytämisestä."

Colson Whitehead: Maanalainen rautatie (Otava, suom. Markku Päkkilä), maaliskuu

"Cora on orjana puuvillaplantaasilla Georgiassa. Kun uusi orja kertoo hänelle maanalaisesta rautatiestä, he päättävät ottaa kammottavan riskin ja paeta. – – Pulitzer-palkitun kirjailijan nerokas vaihtoehtohistoriallinen romaani vapauden tavoittelusta ja sorrosta."

Dekkarit ja jännitys

Sebastian Fitzek: Potilas (Bazar, suom. Heli Naski), tammikuu

"Sebastian Fitzekin Potilas on armoton trilleri miehestä, joka soluttautuu kovimman turvaluokituksen psykiatriseen vankisairaalaan selvittääkseen kidnapatun poikansa kohtalon."

Eva Frantz: Suvisaari (S&S, suom. Ulla Lempinen), toukokuu

"Porkkalan edustalla on vakuutusyhtiö Axelssonin kesäparatiisi, josta työntekijät voivat vuokrata kesämökin nimelliseen hintaan. Nyt koko saari on täyteen varattu – –. Yöllä alkaa hurja rajuilma, minkä jälkeen sumu laskeutuu saaren ylle. Seuraavaksi saarelaiset saavat huomata, että heitä koettelee suurin vitsaus, jonka nykyihminen voi kohdata: puhelimet lakkaavat toimimasta."

Tommi Laiho: Uhanalaiset (Myllylahti), helmikuu

"Myllypuron päivystykseen raahautuu verinen ja sekava maahanmuuttajapoika. Toipuessaan sairaalassa hän paljastaa psykiatrille, että häntä on painostettu itsemurhaan. Rikostutkija Karita Haapakorpi kohtaa liian monta sattumaa, mikä johtaa poikkeuksellisen rikostutkinnan avaamiseen."

Anna Jansson: Katoavat jäljet (Gummerus, suom. Sirkka-Liisa Sjöblom), helmikuu

"Rikoskomisario Kristoffer Bark on etsinyt jälkiä tyttärestään viisi vuotta. Vera pakeni omista polttarijuhlistaan, eikä kukaan ole nähnyt häntä sen koommin. – – Katoavat jäljet avaa Janssonilta uuden sarjan ja esittelee karismaattisen Kristoffer Barkin."

Martta Kaukonen: Terapiassa (WSOY), maaliskuu

"20-vuotias Ira on sarjamurhaaja. Syyt siihen ovat hänen menneisyydessään, lapsuudessa, joka julmasti riistettiin häneltä. – – Clarissa on keski-ikäinen psykoterapeutti, alansa huippu Suomessa. – – Kun Ira ryhtyy Clarissan potilaaksi, alkaa kissa ja hiiri -leikki, jonka sääntöjä ei kumpikaan tunnista."

A. M. Ollikainen: Kontti (Otava), maaliskuu

"Helsinkiläisen mahtisuvun mailta löytyy kontti, jonka sisällä on hukutettu ruumis. Kun komisario Paula Pihlaja alkaa tutkia tapausta, jäljet johtavat kohti sukuyrityksen vuosien takaisia liiketoimia Afrikassa. – – Kahden ansioituneen kirjailijan yhteinen trilleri valittiin Rikos 2019 -kirjoituskilpailun voittajaksi yli 400 käsikirjoituksen joukosta."

Anu Patrakka: Häpeän aukio (Into), tammikuu

"Vila do Conden kaupungin keskustasta, ikivanhan häpeäpaalun portailta löytyy surmattu nainen, joka on ollut edellisiltana joen toisella puolella pikkukylän vaalitilaisuudessa. – – Anu Patrakan tarkkanäköinen ja psykologisesti koukuttava dekkari vie lukijan jälleen vanhoille portugalilaisille kujille, jotka todistavat mykkinä synkkiä salaisuuksia."

Tiina Raevaara: Polaaripyörre (Like), maaliskuu

"Eerika tyttärineen on paennut menneisyyttä maailman laidalle. Hän työskentelee merentutkimusapulaisena alueella, jonka jäätiköiden liepeillä huhutaan liikkuvan tunnuksettomia sotalaivoja. – – Polaaripyörre jatkaa kriitikkojen ylistämän Kaksoiskierteen aloittamaa jännitysromaanisarjaa."

Niko Rantsi: Kuka viereesi jää (Tammi), toukokuu

"Kuka viereesi jää kuvaa armottoman rehellisesti sitä, miten paljon poliisit joutuvat uhraamaan työnsä eteen. – – Keskusrikospoliisin ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen yhteistiimillä on edessään rikossuma, joka vaatii jokaisen jäsenen täyden työpanoksen."

Arttu Tuominen: Vaiettu (WSOY), toukokuu

"98-vuotiaan ex-pankinjohtajan Albert Kangasniemen kimppuun hyökätään ja hänet yritetään hirttää. Uhri pelastuu täpärästi, mutta käy ilmi, että rikos on osa laajempaa kokonaisuutta. – – Johtolanka-palkitun Arttu Tuomisen Vaiettu kertoo suomalaisista SS-vapaaehtoisista ja valinnoista, joiden seurauksia joutuu kantamaan koko elämänsä. "

Spekulatiivinen fiktio

TJ Klune: Talo taivaansinisellä merellä (Karisto, suom. Mika Kivimäki), huhtikuu

"Lumoava fantasia oman paikkansa löytämisestä sekä ennakkoluuloista ja niiden murenemisesta. Linus Baker on säntillinen sosiaalityöntekijä, joka elää yksinäistä elämää kissansa ja rakkaiden vinyylilevyjensä kanssa. Kun Linus saa salaiseksi luokitellun työnannon ja matkaa Marsyasin saaren salaperäiseen orpokotiin, hän joutuu kuitenkin kyseenalaistamaan kaiken oppimansa."

J. Pekka Mäkelä: Pahasilmä (Like), helmikuu

"Orastava sosiaalinen media PortaCom rakentaa ja hajottaa yhteisöjä 1990-luvun lopun helsinkiläisessä yliopistomaailmassa. – – Lähihistoriaa ja spekulatiivista fiktiota yhdistelevän Pahasilmän ytimessä on ajaton kysymys siitä, miten säilyttää oma moraalinsa suhteessa ihmisiin, joiden arvomaailmaa ei hyväksy."

Anni Kuu Nupponen: Täydelliset sotilaat (Osuuskumma), maaliskuu

"Täydelliset sotilaat on eroottinen romaani majuri Richard Westistä ja kurittomasta sotilaasta Ellen Wardista. – – Kirja sijoittuu tulevaisuuteen, jossa sotaa käydään usealla planeetalla yhtä aikaa ja jossa siirtoporttiteknologia mahdollistaa nopean liikkumisen galaksin halki."

Sarjakuvat

Hannu Leimu: Kadonneet (Like), maaliskuu

"Isä ja poika vaeltavat halki sisällissodan runteleman maan etsien pojan äitiä, jonka ihmiskauppiaat ovat ryöstäneet. – – Kuvataiteilijana tunnetun Hannu Leimun häikäisevän upea esikoisteos imaisee mukaansa heti ensiruuduista lähtien."

Tietokirjat

Reni Eddo-Lodge: Miksi en enää puhu valkoisille rasismista (Gummerus, suom. Saana Rusi), helmikuu

"Teoksessaan Eddo-Lodge tarkastelee mustien historian häivyttämistä, luokan ja rodullisuuden yhteyttä, valkoisten etuoikeutettua asemaa, monikulttuurisuuden pelkoa sekä valkoista feminismiä."

Taina Kuuskorpi: Pahat mielessä (Siltala), helmikuu

"Pahat mielessä käy läpi persoonallisuuden vakavimmat häiriöt ja tunne-elämän hankalimmat vauriot, ja purkaa monimutkaiset psykologiset käsitteet yleistajuiseksi tiedoksi. Teos ei tyydy selittämään pahoja väkivaltatekoja vain narsismilla, sadismilla tai edes psykopatialla."

Daniel E Lieberman: Ihmiskehon lyhyt historia (Into, suom. Ulla Lempinen), helmikuu

"Ihmiskehon lyhyt historia on innostava kertomus ihmis­kunnan historiasta ja oman kehomme evoluutiosta. Ih­minen ei ole aikoinaan kehittynyt tiettyjä olosuhteita varten, vaan kehomme on sekoitus ominaisuuksia, jot­ka olemme perineet lukuisilta edeltäviltä lajeilta."

Michael Pollan: Tuntematon mieli (Like, suom. Mika Pekkola), tammikuu

"Michael Pollan esittelee teoksessaan psykedeelien historiaa ja nykytutkimusta ja tutkii niiden mahdollisuuksia mielen mysteerien purkajana. Psykedeelien tutkimus on noussut aivan viime vuosina vahvasti maailmalla, ja niistä etsitään apua monenlaisiin sairauksiin."

Terhi Rannela: Kirjeiden lumo (Karisto), huhtikuu

"Kirjailija Terhi Rannela on kirjoittanut kirjeitä ja päiväkirjaa niin kauan kuin muistaa. Rannela nauttii vanhanaikaisesta käsin kirjoittamisesta ja vertaa sitä mindfulnessiin. Kirjassaan hän punoo omakohtaiset kokemukset kiinnostavasti historiallisiin anekdootteihin Jackie Kennedyn saamista surunvalitteluviesteistä Sofia Tolstajan päiväkirjamerkintöihin."

Vanessa Springora: Suostumus (WSOY, suom. Lotta Toivanen), tammikuu

"Suostumus on tärkeä ja koskettava tositarina aikuisen miehen seksuaalisen houkuttelun uhriksi joutuneesta teinitytöstä. V. oli 13 vuotta ja haavoittuvassa mielentilassa, kun hän tapasi viisikymppisen kirjailijan. Charmantin miehen huomio imarteli tyttöä, ja ennen kuin hän huomasikaan, heillä oli salasuhde."

Petteri Taalas: Ilmastonmuutos ilmatieteilijän silmin (Tammi), tammikuu

"Kokenut ilmatieteilijä kertoo ilmastokysymyksen faktat ja asettaa asiat ja ongelmien ratkaisukeinot mittasuhteisiin. Ilmastonmuutos on aikamme polttavin ongelma, johon ratkaisuja janoavat niin kansalaiset, yritykset kuin investoijatkin. Ilmastonmuutoksen torjunnalla on kiire, mutta torjuntakeinot on valittava harkiten."

Helena Telkänranta: Millaista on olla kissa & Millaista on olla koira (SKS), maaliskuu

"Uusin tieto kissojen käyttäytymisestä murtaa monia myyttejä. Arvaamattomalta näyttävän käyttäytymisen takaa löytyy loogiset syyt, kissojen ilme- ja elekielestä paljastuu uusia vivahteita, ja kissan kiintymys perheenjäseniään kohtaan osoittautuu syvemmäksi kuin moni on uskonut."

"Tutkimustieto avaa uusia näkymiä siihen, miten koira kokee ihmis- ja eläinystävänsä, mistä koirien erilaiset käyttäytymiset kumpuavat ja millaisten kokemusten ja ympäristöjen avulla pennulle voi parhaiten järjestää eväät hyvään elämään."

Jani Toivola: Rakkaudesta (Kosmos), huhtikuu

"Jani Toivola pohtii maskuliinisuutta, kehoa, seksuaalisuutta ja rakkautta oman elämäntarinansa ja kohtaamiensa miesten kautta. Maailma luo meille muotteja, joihin meidän halutaan sopeutuvan. Jani Toivolalle tarjolla ollut miesten maailma aiheutti läpi nuoruuden lähinnä häpeää ja pelkoa omasta kehosta ja ajatuksista."

Pekka Vartiainen: Ruttovuosi : kirjoituksia kaunokirjallisuuden epidemiakuvauksista (Avain), huhtikuu

"Kaunokirjallisuudessa epidemiat ovat ravintoa tarinoille. Rutto, punainen surma, kolera, polio, superflunssa - kirjallisuudessa ihmiskuntaa kurittavia todellisia ja kuviteltuja pandemioita löytyy antiikista ja keskiajalta alkaen aina modernin ajan kynnykseltä meidän päiviimme asti."

____________________________________________

Listauksen koonnut kustantajien katalogeista:
Tuomas Aitonurmi
Informaatikko ja toimittaja
Kirjasampo

Kiinnostuitko? Saat tiedon uusista sisällöistämme kuukausittain tilaamalla Kirjallisuuskirjeen: https://uutiskirje.kirjastot.fi/

Kommentit

Helmikuussa ilmestyy Sisilian prinsessa

https://youtu.be/dNcadkznNN4

Hyvät ja kiinnostavat kirjat, ostan joitakuita ja luen.

Mä itse kirjoitan artikkeleita erilaisille sivuille https://www.slotozilla.com/fi/pokeri ja toivottavasti joskus kirjoitan oman kirjan.