Docventures 2018, viikko 3: valta ja ISIS

Kirjahylly

4 kirjaa

25.9.2018
|Kaikki kirjahyllyt

Kirjasampo ja Helmet-kirjasto julkaisevat taas kirjavinkkejä Docventures-dokumenttien aiheista. Hyllyssä ovat kauden kolmannen jakson kaunokirjallisuusvinkit. Katso kaikki jakson kirjavinkit: Docventures 2018 -kirjavinkit, viikko 3

Johannes Anyuru: He hukkuvat äitiensä kyyneliin (S&S 2018, suom. Outi Menna)

Finlandia-palkintoa Ruotsissa vastaavalla August-palkinnolla huomioitu romaani alkaa Isisin kannattajien hyökkäyksestä kirjakauppaan. Sekä tulevaisuudessa että nykyhetkessä liikkuva kertomus kuvaa, miten nuori nainen päätyy terroristijärjestöön ja minkälaiset vaikutukset alussa kuvatulla iskulla voisi olla yhteiskuntaan. Onko suunta käännettävissä?

Doris Lessing: Hyvä terroristi (Otava 1987, suom. Elina Hytönen)

Englantilaisnobelistin teoksessa ns. hyvästä perheestä tullut "kiltti tyttö" Alice alkaa toimia äitihahmona vallankumoukselliselle kommunistiselle järjestölle. Ryhmän alistamaksi ja hyväksikäyttämäksi päätyvä Alice tekee vallatusta purkutalosta kodikkaan, mutta kumoukselliset tahtovat todellista toimintaa. Lopulta huomiota päätetään hakea terroriteoilla.

Klaus Mann: Mefisto (Otava 1984, suom. Markku Mannila)

Todellisiin tapahtumiin pohjautuva romaani on ajankuva 1930-luvun Saksasta. Lahjakas ja kunnianhimoinen näyttelijä näkee tilaisuutensa koittavan Hitlerin valtaannousun myötä. Mann kertoi halunneensa tässä ironisessa ja psykologisesti tarkassa teoksessa pohtia, miksi selkeästi ajattelevat ihmiset joutuivat Hitlerin lumoihin. Vuonna 1936 kirjoitettu kirja sai ilmestymisluvan vasta 1980.

Maarit Verronen: Keihäslintu (Tammi 2004)

Verrosen Nuori Aleksis -palkinnon saanut novellikokoelma sisältää julmia, ajoittain väkivaltaisiakin tarinoita. Henkilöiden vallankäyttö on usein kyseenalaista. Teoksen ensimmäinen osa kuvaa yksilöitä, toinen osa yhteisöjä; on itsekkyyttä ja diktatuuria. Kolmas osa sisältää yhden pidemmän kertomuksen, joka haastaa kirjan aiemman pessimismin toiveikkuudellaan: jos on intohimoja, on tunteitakin.