Einari Vuorela -runopalkinto 2020 Kristian Blombergille

Ajankohtaista
7.9.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2020 Einari Vuorela -runopalkinto on myönnetty Kristian Blombergille teoksesta Kaikessa hiljaisuudessa (Poesia 2019).

Palkintoperustelut:

"Kristian Blombergin tarkkakatseiset runot, mietelmät ja typografiset merkinnät ovat ajattelun ja vaistoavan huomioimisen vuorokäyntiä. Pohtimaan houkuttavaa kirjaa on hauska ja vaivaton lukea.

Muistin ja kielen, aistimusten ja havaintojen herkkävireiseen soinnutteluun liittyy aforistista ja loogista, filosofialle ja matematiikalle rinnasteista kyselyä ja päättelyä.

Yksinäinen runoilija tarkkailee läheltä äärettömyyksiin. Kumppanin kanssa kaksin ollessa huomioihin kehkeytyy lisäväri ja ääri, rakkauden läheisyys.

Typografinen 'kokeellisuus' luo lisälehtiä Blombergin kirjasta välittyviin tuttuihin, mutta uudesti nähtyihin ilmiöihin. Nämä ovat myös romanttisia ja ihmetteleviä. Lukija kulkee kirjan mukana sen luontevana osatekijänä. Teksti jopa tähdentää luomisen anonymiteettiä. Ilmenee 'jotain olennaista – riippumatta kenen alulle panemaa se on'.

Taustalla on jotain ihmisenä olemiseen luontaisesti kuuluvan salaisuuden kaltaista. Se näyttäytyy muodon, eleiden, satunnaisen oloisesti elämään jääneiden muistikuvien ja selittämättömien mutta kuitenkin kuin jo kerran olleiden ja luonnollisina mieleen pulpahtavien assosiaatioiden välityksellä.

Hiljaisuus kuulostaa suurelta koska olemme pieninä kokijoina sen sisällä, ja sellaisina yhä myös lapsia, jotka kuulevat: 'ja taruolentojen sielut sekoittuvat / metsän sieluun edelleen, sittenkin. Suhinaa.'

Tuntemisen ja tuntemattoman tarkkailemisesta tavanomaisuuksien keskellä, niissä ja niiden rikkautena syntyy Blombergin teokseen moninaisia näkemyksiä ja kosketuksia.

Ne ilahduttavat lukijaa luomalla elämänilmiöille erilaisia ja eri suunnista nähtyjä katsantoja, arvostamalla arkisuutta ja myöntymällä olemassa olemiseen hämmästyttävyyden ja siksi myös tietämättömyyden arvokkailla tasoilla."

Keuruun kaupungin vuonna 1997 perustama Einari Vuorela -runopalkinto jaetaan ansiokkaasta suomenkielisestä runoteoksesta. 8 500 euron tunnustus on huomionosoitus maamme runoilijoille, runolle ja kielelle. Palkinto jaetaan joka kolmas vuosi ja se rahoitetaan Einari Vuorela -rahastosta. Runopalkinnon kunniapuheenjohtajana toimii professori Anto Leikola. Palkintolautakuntaan kuuluivat tällä kertaa kirjailija Johanna Venho, kirjailija ja kriitikko Jukka Koskelainen sekä kirjailija ja toimittaja Teppo Kulmala.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoa:
Kirjasampo: Einari Vuorela -runopalkinnon ehdokkaat 2020

Kuvat: Poesia