Einari Vuorela -runopalkinto Jussi Hyväriselle ja Sirpa Kyyröselle

Ajankohtaista
11.9.2023

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2023 Einari Vuorela -runopalkinto on jaettu kahden runoilijan kesken. Palkinnon saivat Sirpa Kyyrönen teoksesta Nimesi on Marjatta (Otava 2020) ja Jussi Hyvärinen teoksesta Olduvain rotko (Kulttuurivihkot 2022).

Palkintoraadin puheenjohtaja Johanna Venho luonnehti teoksia puheessaan:

"Jussi Hyvärisen kokoelma Olduvain rotko loihtii kielellisesti hiotun, silti monisärmäisen freskon maailmasta ja sen historiasta. Rotkossa on valoa, tulta, mutaa ja kiviä ja sieltä kasvaa koko inhimillinen kulttuuri, kaikki tämä aineeton ja aineellinen, jonka läpi voidaan toisiamme kohti kurkottaa.

Sirpa Kyyrösen Nimesi on Marjatta avautuu runsaana ilmansuuntiin ja maan alle. Se näyttää naisten reitin ja sille luotuja maamerkkejä. Ruumista ja henkeä ei voi erottaa eikä ihminen alistu määrittelyihin. Ihminen syntyy keskeltä alkumerta, jonka on muovipusseineen saastuttanut."

Tämän vuoden palkintoraadissa toimivat kirjailijat Johanna Venho (pj), Hannele Huovi ja Jukka Koskelainen. Palkinnonjakotilaisuus järjestettiin 9.9.2023 Kulttuuritalo Kimarassa Keuruulla. Keuruun kaupungin vuonna 1997 perustama runopalkinto myönnetään kirjailijalle suomenkielisestä runoteoksesta. 8 500 euron arvoinen palkinto jaetaan joka kolmas vuosi.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Einari Vuorelan seura

Olduvain rotko ja Nimesi on Marjatta -teosten kansikuvat