Eino Leinon palkinto 2023 Niillas Holmbergille

Ajankohtaista
6.7.2023

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Vuoden 2023 Eino Leinon palkinnon saa saamelainen muusikko, runoilija, kirjailija, näyttelijä ja televisiojuontaja Niillas Holmberg.

Lautakunnan perustelujen mukaan palkinto myönnetään Holmbergille hänen ansioistaan monikielisenä runoilijana, osuvana poliittisena taiteilijana sekä mielen, kielen ja luonnon yhteenkuuluvuuden kertojana.

"Niillas Holmberg pitää elossa ja kehittää äidinkieltään. Hän puhuu luonnon tilasta ja globalisaatiosta tarkasti havaiten, kehittää omaa kieltään ajattelun välineenä kuvaten samalla asioita, joille ei löydy sanaa muilla kielillä. Monikielisyys on hänelle etu, joka rikastaa molempia hänen käyttämiään kieliä.

Teoksissaan Holmberg avaa lukijalle Saamenmaan ja kielivähemmistön identiteetin. Hänen runoissaan kieli ja luonto nivoutuvat yhteen, ihmisen paikka luonnon osana korostuu. Holmberg onnistuu poliittisena taiteilijana, sillä hänen taiteensa ei ole riippuvainen hänen aktivismistaan, vaan toimii aktivismin palveluksessa. Hän on kantaa ottava taiteilija, artivisti, joka toimii paikallisuuden puolesta juuriaan kunnioittaen ja juuri siksi saavuttaa lukijan."

Vuodesta 1956 alkaen jaettu Eino Leinon palkinto annetaan erittäin arvokkaasta teoksesta tai arvokkaana pidettävästä toiminnasta kirjallisuuden ja kulttuurin alalla. Palkinto sisältää kunniakirjan, Lauri Leppäsen suunnitteleman pronssisen mitalin sekä Suomen Kirjasäätiön maksaman 5 200 euron rahapalkinnon.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Suomen Kirjasäätiön tiedote

Kuva: Marek Sabogal