Kauno- ja tietokirjallisuuden Finlandiat 2021 on jaettu

Ajankohtaista
2.12.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Suomen Kirjasäätiön Finlandia-palkinnot on jaettu keskiviikkona 1.12.2021.

Kaunokirjallisuuden Finlandian sai Jukka Viikilän (s. 1973) romaani Taivaallinen vastaanotto (Otava 2021). Palkintoperusteluissa teosta kuvailtiin näin: "Taivaallinen vastaanotto pohtii kirjailijan ja lukijan rooleja: kirjoittamista ja lukemista. Teos lukee itseään, ennakoi vastaanottoaan ja näyttää, miten aina luemme omien kokemustemme kautta. Lukuisten puhujien näkökulmista rakentuva teos on polyfoninen ja fragmentaarinen. Lauseet ovat aforistisia ja ilmavia – joka sivulta tekee mieli alleviivata jotakin. Teos koettelee romaanin muotoa, mutta pitää lukijan otteessaan loppuun saakka."

Kaunokirjallisuuden Finlandian valitsi tänä vuonna elokuvaohjaaja Zaida Bergroth. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Tietokirjallisuuden Finlandian sai säveltäjä Osmo Tapio Räihälän (s. 1964) teos Miksi nykymusiikki on vaikeaa (Atena 2021). Palkintoperusteissa kerrotaan näin: "Elitismiä hälventävä tietokirja nykymusiikista on ansiokas sukellus (nyky)taiteeseen yleisemminkin. Siinä kuuluu kirjoittajan persoonallinen ääni, joka lurittelee usein vaikeina koetuista taidekäsitteistä esiin helposti lähestyttävän kokonaisuuden."

Tietokirjallisuuden Finlandian valitsi toimittaja Katri Makkonen. Palkinto on suuruudeltaan 30 000 euroa.

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandian sai Anne-Maija Aallon nuorten tieteisromaani Mistä valo pääsee sisään (Otava 2021). Lisätietoa palkinnosta ja voittajateoksesta löytyy Sivupiirin tiedotteesta

Jukka Uotila / Kirjasampo

Lisätietoa:
Suomen Kirjasäätiö - Finlandia
Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2021 Kirjasammossa
Tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat 2021 Kirjasammossa