Kalevi Jäntin palkinnot 2021 jaettu

Ajankohtaista
2.12.2021

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kalevi Jäntin Säätiö on jakanut vuosittain nuorille kirjailijoille myönnettävät Kalevi Jäntin palkinnot. Vuoden 2021 palkitut perusteluineen ovat:

Katri Naukari: Yhden puun tuho (WSOY), romaani

"Katri Naukarin matkakertomus Yhden puun tuho on laaja esseistinen romaani maailmanlopun myyteistä, japanilaisesta estetiikasta, luksuskuluttamisesta, luontoterapiasta ja nykyihmisen omavalintaisesta yksinäisyydestä. Ilmastoahdistus, esineellistynyt luontosuhde ja kulutushysteria vaivaavat romaanin nuorta kertojaa, joka samalla suree aivan toisenlaisessa maailmassa eläneen isänsä kuolemaa. Kertojan itseironia kohdistuu hänen mahdollisuuteensa matkustella ykkösluokassa eksklusiivisiin kulttuuri- ja luontokohteisiin: tietoisena omasta hiilijalanjäljestään hän on huolissaan maailman tilasta mutta samalla nauttii masokistisesti matkastaan kuluttamisen valintataloksi muuttuneessa maailmassa. Katri Naukari yhdistää elegantisti filosofisen ja esseistisen esitystavan romaanimuotoon, johon on upottanut lopun aikojen tarinansa."

Sanna Puutonen: Sydänmuuri (Otava), proosateos

"Jos teos on tyylillisesti eheä, varmavaistoisesti sommiteltu ja ilmaisultaan täsmällinen, olemme hyvän proosan äärellä. Kun näihin hyveisiin vielä yhdistyy äkkiväärä yllätyksellisyys ja omaperäisyys, koemme vaikuttavan taiteellisen elämyksen. Sellaisen taikatempun Sanna Puutonen onnistuu Sydänmuuri-teoksessaan tekemään. Rakennetun ympäristön ja ihmisen vuorovaikutus ei äkkiseltään kuulosta riehakkaalta aiheelta, mutta esikoiskirjailijan näkemys kantaa. Sydänmuurin proosatekstit vievät ylvään teorian ja sattumanvaraisen elämän leikkauspisteeseen, sinne missä formaali suunnitteluprosessi kohtaa levottoman ihmisen. Sanna Puutosen esikoinen on avarien perspektiivien ja viileän komiikan onnellinen lapsi."

Pauli Tapio: Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia), runoteos

"Pauli Tapion Tyhjä, suuri ja öinen uudistaa taidokkaasti runoelman muotoa. Se on kunnianhimoinen, tasapainoinen ja hiottu kokonaisuus. Teoksessa ovat yhtä aikaa läsnä pyhä ja arkinen, ylevä ja humoristinen, satiirinen ja sydämellinen. Tapion runoelmaa voisi kutsua länsimaisen sivilisaation apeaksi kertomukseksi, mutta se on samalla myös kuumeinen nykyajan ja ihmisen toimien ja elämäntavan kritiikki. Lukijaa johdatetaan historian, aatehistorian ja runouden historian kerrostumiin, nämä toistuvat runojen kuvissa, kielen, runouden viittausten kerrostumissa. Tapio varioi esimerkiksi Raamatun lauseita ja rytmiä, lastenlaulua, mitallista runoa, byrokratian kieltä tai lataa runoihin haavikkomaisia kaikuja. Runoelmassa keinot ja rekisterit liikkuvat notkeasti, kieli vie taiturillisesti ylevästä koomiseen ja liikuttavaan. Rytmi on Pauli Tapion teoksen punainen lanka, viisas ja kerrostunut kokonaisnäkemys sen sydän."

Joonatan Tola: Punainen planeetta (Otava), romaani

"Joonatan Tolan Punainen planeetta on osin arkistomateriaaliin perustuva romaani aika kaoottisesta perheestä. Perheen isän päihde- ja mielenterveys- ja taloudenpito-ongelmiakin suurempi haaste on se, että isän kyky vastustaa auttamisyrityksiä on omaa luokkaansa. Teos välttää helppoja syy-seuraussuhteita, eikä tarjoa tulkintaa siitä, miksi kaikki meni näin, mikä osa on isoisän hengityshalvauksella, oliko äitisuhteessa vikaa tai johtuiko kaikki isovanhempien porvarillisuudesta. Kun isä lopulta kuolee, lukija on helpottunut, nimenomaan lasten takia. Teos on tavallaan musertava, mutta ennen kaikkea odottamaton: koontitavaltaan, huumoriltaan ja siinä, mitä se kertoo ihmisen mahdollisuudesta selviytyä, toimia toisin kuin lapsuudenperheessä oli tapana ja jollakin tapaa antaa anteeksi."

Palkinnon suuruus on kullekin kirjailijalle tänä vuonna 18 000 euroa. Säätiön palkintolautakunnan puheenjohtaja on kanslianeuvos Satu Jäntti-Alanko ja jäsenet VTT Anna Alanko, kriitikko Mervi Kantokorpi, professori Jyrki Nummi, kustantaja, fil. tri h.c. Touko Siltala ja runoilija, taiteilijaprofessori Saila Susiluoto.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo