Kiitos kirjasta -mitali 2019 Satu Vasantolalle

Ajankohtaista
29.4.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kirjakauppaliitto ry, Libro ry ja Suomen kirjastoseura ry jakavat vuosittain Kiitos kirjasta -mitalin edellisenä vuonna julkaistulle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle. Tänä vuonna palkinnon sai Satu Vasantola esikoisromaanistaan En palaa takaisin koskaan, luulen (Tammi).

Palkintolautakunnan perustelut:

"Satu Vasantolan romaani En palaa koskaan takaisin, luulen on voimakas sukutarina rakkaudesta, vihasta, lähtemisestä ja palaamisesta. Se osoittaa hienosti, kuinka menneisyys elää meissä jokaisessa ja kuinka eri tavalla me katsomme samaa maailmaa.

Kirja kertoo erään pohjalaisen suvun tarinan iloineen ja suruineen. Eritoten suvun matriarkka Martta on hieno hahmo, joka ei katkeroidu kohtaamistaan ongelmista, vaan viisastuu entisestään. Vaikka elämä murjoo, sisulla mennään eteenpäin ja perheestä pidetään huolta parhaalla mahdollisella tavalla.

Tarina liikkuu hallitusti eri ajoissa ja paikoissa. Niin Irakista tulleella Fatimalla kuin Suomessa eläneillä Martalla, Johannalla ja Susannalla on hyvin samanlaisia kokemuksia naisina, vaikka lähtömaat ovatkin erilaiset. Henkilöhahmot jäävät mieleen niin, että lukemista on sulateltava, ennen kuin pystyy tarttumaan seuraavaan kirjaan.

Vasantolan ajankohtainen ja samalla ajaton aihe ja kerronta vakuuttavat ja ihastuttavat. En palaa koskaan takaisin, luulen on erittäin taidokas ja hallittu esikoisromaani, jonka monikerroksinen tarina palkitsee lukijansa upeasti."

Palkinto jaettiin lauantaina 27.4. Helsingissä Keskustakirjasto Oodissa. Kiitos kirjasta -palkinnon tarkoituksena on edistää kirja-alan ammattilaisten omakohtaista kirjallisuuden arviointia ja osoittaa maamme kirjailijakunnalle, minkälaisia teoksia arvostavat lukijat, jotka työssään esittelevät kirjallisuutta.

Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo

Lisätietoja:
Kirjakauppaliitto: Kiitos kirjasta -palkinto Satu Vasantolalle