Kiitos kirjasta -mitali 2020 Antti Röngälle

Ajankohtaista
9.6.2020

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Kiitos kirjasta -palkinnon vuonna 2020 saa Antti Rönkä romaanista Jalat ilmassa (Gummerus 2019). Palkitsemista perusteltiin:

"Antti Röngän varmaotteinen esikoisromaani näyttää kiusatuksi tulleen ajatuskuviot, jotka voivat ulkopuolelta näyttää absurdeiltakin, vaikka ne ovat kokijalleen täyttä totta. Traumaattisten muistojen puhumaton, mieleen padottu taakka välittyy lukijalle painavana. Täsmälliset lauseet paljastavat pinnanalaiset asiat liikaa alleviivaamatta, vahvalla äänellä.Romaanin aihe on valitettavasti edelleen tärkeä vuodesta toiseen, vaikka kouluissa on erilaisia kiusaamista ehkäiseviä projekteja. Monella lukijalla on samankaltaisia lapsuusmuistoja kuin kirjan päähenkilöllä, joten Jalat ilmassa voi toimia myös vertaistukena saman kokeneille. Kirjailija kuvaa taidokkaasti erilaisia tunnelmia ja mielen toimintaa. Lukeminen ei varmasti jätä ketään kylmäksi."

Kiitos kirjasta -palkinnon jakavat Kirjakauppaliitto, Libro ja Suomen kirjastoseura. Palkinto kertoo, minkälaisia teoksia arvostavat ne lukijat, jotka esittelevät työssään kirjallisuutta. Vuodesta 1966 asti jaettu Kiitos kirjasta on tunnustuspalkinto, joka käsittää mitalin ja kunniakirjan. Vallitsevien poikkeusolojen vuoksi palkinto toimitetaan tänä vuonna suoraan kirjailijalle.

Katja Kyllönen

Lisätietoja:
Suomen kirjastoseura: Kiitos kirjasta Antti Rönkä


Kirjailijakuva: Marek Sabogal / Gummerus