Kirjallisuus- ja kulttuuripalkintoja jaettu Turun ja Helsingin kirjamessuilla 2019

Ajankohtaista
30.10.2019

Toimitukselta: Kirjailija | Teema | Teos | Täky

Syksyn kirjamessukautena jaettiin taas paljon kirjallisuusaiheisia palkintoja. Tässä jutussa on kooste sekä Turun että Helsingin messujen yhteydessä tapahtuneista palkitsemisista.

Turun Kirjamessuilla jaetut palkinnot

 

Runo-Kaarina 2019 Ilkka Tahvanaiselle runokokoelmasta putkista ja virtauksista

Valtakunnallisen Runo-Kaarinan voitti espoolainen Ilkka Tahvanainen. Kokoelma putkista ja virtauksista kertoo putkiremontista: ”Kolme vuotta sitten meillä tehtiin linjasaneeraus, ja kiinnostuin siitä kielestä, jota sen yhteydessä käytetään, niistä tiedotteista, putkiremonttikielestä. Samalla totesin, että tällaisesta aiheesta ei ole juurikaan kirjoitettu runoja.” Palkintoraadin vetäjä, kirjailija Kari Levola, kuvaa teosta: "Ilkka Tahvanainen on uskaltautunut ja ottanut haltuun aihepiirin, joka on runoudessamme harvinainen: melkein realismi haastaa lukijan kiehtovaan näkymään, jota runoilija toteuttaa perin omintakeisella tyylillään." Runo-Kaarina on Kaarinan kaupungin vuodesta 1994 alkaen järjestämä esikoisrunoilijoille suunnattu kilpailu. Tänä vuonna kilpailuun osallistui pitkälti toistasataa käsikirjoitusta.

 

Suomen arvostelijain liiton Turun osaston Kritiikin punnukset Liisa Ketomäelle

Vuoden 2019 Kritiikin punnukset jaettiin Turun musiikkijuhlien toimitusjohtaja Liisa Ketomäelle. Perusteluista: "Liisa Ketomäki aloitti Turun musiikkijuhlien johdossa vuonna 2012. Silloin hän totesi jossakin haastattelussa, että Turun musiikkijuhlista tehdään pohjoismaiden johtava klassisen musiikin tapahtuma. Ketomäen ja taitavien taiteellisten johtajien kansainvälisten suhteiden ansiosta Turun musiikkijuhlat onkin vallannut paikkansa korkeatasoisena ja alati rajojaan rikkovana turkulaisena, valtakunnallisena ja kansainvälisenä musiikkitapahtumana, jonka kuulijakunta on määrällisesti ja sosiaalisesti laajentunut."

 

Nihil Interit -runouspalkinnot Anni Mäentielle ja Pelle Romantikalle

Runoyhdistys Nihil Interit ry:n runouspalkinnot jaettiin nyt seitsemännen kerran. Palkinnot voittajille teki tänä vuonna helsinkiläinen runoilija Virpi Alanen, joka tekee sekä kirjallista että visuaalista runoutta. Palkintoraadissa olivat runoilija Janette Hannukainen (Nihil Interit), kirjallisuudentutkija Juri Joensuu, kirjallisuuskriitikko Janne Löppönen (raadin pj.), Riikka Simpura (Tuli & Savu) ja runoilija Johanna Venho.

Nihil Interitin runoteospalkinnon sai Anni Mäentie teoksesta Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019). Palkintoperusteluista: "Anni Mäentien Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta." Mäentien esikoisteoksen lisäksi raati kiinnitti huomiota Kulttuurivihkojen runsaaseen runoustarjontaan.

Nihil Interitin runoustekopalkinnon sai tamperelaisen Pelle Romantikan ja Kuolema-duon kirjallinen äänilevy Luontorunoja (Sanasato 2019). Palkintoperusteluista: "Kirjallisuudentutkija Toni Lahtisen, taiteilijanimeltään Pelle Romantika ja Kuolema-duon (Mari Hermaja & Elliina Peltoniemi) Luontorunoja on osa ketjuuntuvaa, monimediaista taideteosten kokonaisuutta. LP-levyä ympäröivät ja edeltävät painettu ja kuvitettu kirja Luontorunoja (kuvitus Anne Ketola, Sanasato 2018), valokuvanäyttely, musiikkivideon lähestymistapoja hyödyntävät runovideot sekä live-esiintymiset. LP-levy on siis laajemman, visionäärisen hankkeen yksi toteutuma, mutta seisoo julkaisuna myös omillaan. Raadin mielestä Luontorunoja yhdistelee tyylikkäästi lausuntaa, äänimaisemaa ja -kollaasia sekä rosoista kansanmusiikkia ja kansanlaulua."

 

Kirja à la carte -palkinto Paula Havasteen romaanille Vierashuoneet

Neljännen Kirja à la Carte -palkinnon saajaksi valittiin kirjailija Paula Havaste romaanistaan Vierashuoneet (Gummerus 2019). Perusteluista: "Tämän vuoden voittajateoksen miljöönä on neuvostoajan Viro, mutta ihmeen tuttu sen ruokamaailma on myös Suomen suurille ikäluokille ja vähän nuoremmillekin. Kirjan tapahtumapaikkana on Viron saarille syntyvä majatalo, jonka rakentumista ja toimintaa kuvataan kansatieteellisen osuvasti. Ruokatalouden kuvaus on maukasta, mutta ruoalla on muukin merkitys: sen avulla syntyy tarkka peilaus naisen asemaan tuon ajan Virossa ja yleisestikin. Nainen tekee duunit, miehet tekevät niin sanottuja tärkeitä asioita."

 

Selkokeskuksen Seesam-palkinto Tuija Takalalle

Selkokirjallisuuden Seesam-palkinnon myöntää Selkokeskuksen yhteydessä toimiva selkokirjatyöryhmä. Palkinto on myönnetty vuodesta 1992 lähtien. Palkinto myönnetään joka toinen vuosi tunnustuksena selkokielisen kirjallisuuden edistämisestä, esimerkiksi ansioituneelle kirjailijalle, kuvittajalle, kääntäjälle, tutkijalle tai kustantajalle. Vuoden 2019 palkinnon sai selkokirjailija Tuija Takala. Palkintoperusteluista: "Selkokeskuksen selkokirjatyöryhmä kiittelee Takalan monipuolisuutta sekä oma-aloitteista ja pitkäjänteistä työtä selkokirjallisuuden hyväksi. Takala on kirjoittanut useita hyviä ja onnistuneita selkokirjoja eri genreissä – jopa sellaisissa genreissä, joilla ei ole aiemmin kirjoitettu selkokirjoja. Lisäksi hän toimi selkokirjaryhmän puheenjohtajana monen vuoden ajan."

 

Helsingin Kirjamessuilla jaetut palkinnot

 

Helsingin Kirjamessujen Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto Helsinki Litin tekijöille

Rakkaudesta kirjaan -tunnustuspalkinto jaetaan vuosittain osoituksena lukemisharrastuksen hyväksi tehdystä työstä. Tänä vuonna tunnustuksen ja Suomen Messusäätiön lahjoittaman 5 000 euron palkinnon saivat Helsinki Lit -kirjallisuusfestivaalin tuottaja Heidi Backström ja ohjelmajohtaja Philip Teir. Perusteluista: "Helsinki Litin tuottaja Heidi Backström ja ohjelmajohtaja Philip Teir osoittivat ihailtavaa rohkeutta järjestäessään viisi vuotta sitten ensimmäistä kertaa kansainvälisen kirjallisuusfestivaalin Suomessa. Tapahtuma onnistui heti ensimmäisellä kerralla, lunasti paikkansa lukijoiden sydämissä ja paikkasi aukon Suomen kirjallisuuskentässä. Kansainvälinen kirjallisuusfestivaali on instituutio, jonka merkitys käännöskirjallisuuden kannalta on kiistaton." Voittajan valitsi raati, jonka puheenjohtajana toimi Suomen Kustannusyhdistyksen puheenjohtaja Pasi Vainio. Raatiin kuuluivat toimittajat Suvi Ahola, Annika Hällsten ja Sanna Nikula, kirjailijat Sofi Oksanen ja Jari Tervo, toiminnanjohtaja Jukka-Pekka Pietiäinen ja viestintäpäällikkö Reetta Ravi.

 

Suomen Kirjasäätiön Alvar Renqvist -palkinto Essi Kytöhongalle

Suomen Kirjasäätiö perusti vuonna 1998 Alvar Renqvist -palkinnon tunnustukseksi ansioituneelle kustannustoimittajalle. Palkinto jaettiin tänä vuonna 22. kerran ja sen suuruus on 3 000 euroa. Tänä vuonna palkinnon sai kustannustoimittaja Essi Kytöhonka. Perusteluista: "Essi Kytöhonka on työskennellyt lasten- ja nuortenkirjojen kustannustoimittajana WSOY:llä vuodesta 2000 lähtien. Hän on työlleen omistautunut, innostunut ja innostava, vankan ammattitaidon omaava kustannustoimittaja, jonka monipuolinen repertuaari ulottuu kuvakirjoista nuorten- ja nuorten aikuisten romaaneihin. Kytöhonka on Finlandia-palkittujen Juuli Niemen ja Siiri Enorannan, Timo Parvelan ja monen muun arvostetun kotimaisen kirjailijan luottotoimittaja, tuki ja kannustaja, jota kirjailijat kiittävät tarkkuudesta, laajakatseisuudesta, näkemyksellisyydestä ja ymmärryksestä kirjailijan työtä kohtaan."

 

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n Kuvastaja-palkinto Maria Turtschaninoffille

Suomen Tolkien-seura Kontu ry:n vuosittain parhaalle suomalaiselle fantasiakirjalle jakama Kuvastaja-palkinto myönnettiin Maria Turtschaninoffille romaanista Maresin voima. Katso lisätietoa palkinnosta Sivupiirin uutisesta.

 

Äidinkielen opettajain liiton Nuori Aleksis -palkinto Annamari Marttiselle

Äidinkielen opettajain liitto jakaa vuosittain Suomen Kulttuurirahaston tuella Nuori Aleksis -palkinnon. Palkintosumma on 1 500 euroa ja voittajan valitsee toisen asteen opiskelijoista koostuva raati. Tänä vuonna palkinnon sai Annamari Marttinen romaanistaan Korsetti (Tammi 2018). Loppuraadin perusteluista: "Kirjan päähenkilö on naiseksi pukeutumisesta pitävä Pauli. Teos on koskettava kasvutarina poikkeavuudesta ja normaaliudesta, ja siitä kuinka tulla kaiken tämän kanssa sinuiksi. Kirja avaa erilaisia näkökulmia transvestiitin elämään, ja on avarakatseisellekin lukijalle valaiseva kokemus."

 

Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnot Svenolof Karlssonille, Sari Näreelle, Timo Räbinälle, Jukka Tarkalle ja Katariina Vuorelle

Suomen tietokirjailijat ry:n myöntämät Tietokirjailijapalkinnot ovat suuruudeltaan 8 000 euroa, ja ne myönnetään tunnustuksena laajasta ja ansiok­kaasta tietoteostuotannosta. Palkinnot rahoitetaan Kopioston keräämillä tekijänoikeuskorvauksilla. Tänä vuonna palkinnon sai viisi tietokirjailijaa. Otteita perusteluista:

"Svenolof Karlsson (s. 1953) on taustaltaan journalisti, viestintäkonsultti ja virkamies, joka on toiminut muun muassa Pohjoismaiden neuvoston julkaisupäällikkönä. Hän on syntynyt Suomessa ja asunut sekä Ruotsissa että Suomessa. Karlsson on kirjoittanut ja toimittanut noin 50 kirjaa pääasiassa elinkeinoelämän historiasta, johtamisesta, teknologian kehityksestä sekä vuorikiipeily- ja meriseikkailuista. Karlsson on tarttunut isoihin ja ajan hermolla oleviin aiheisiin."

"Sari Näre (s. 1959) on valtiotieteiden tohtori ja Helsingin yliopiston sosiologian dosentti. Hän on toiminut tutkijana, tietokirjailijana, kriitikkona, kaupunginvaltuutettuna ja Nuorisotutkimus-lehden päätoimittajana. Hänen tutkimusaiheitaan ovat mm. sukupuoli-, väkivalta- ja mediakulttuuri, tyttö- ja poikakulttuuri sekä sota-ajan lapsuus, nuoruus, toisinajattelijat ja tunneperintö. Näre on tuonut tärkeän lisänsä nuoruuden ja esimerkiksi tyttökulttuurin tutkimukseen."

"Oikeusneuvos ja vero-oikeuden dosentti (KTT, OTL, VTM) Timo Räbinä (s. 1963) on ollut korkeimman hallinto-oikeuden jäsen vuodesta 2017 alkaen. Aiemmin hän on toiminut verohallinnossa monissa eri tehtävissä. Lisäksi hänellä on useita akateemisia saavutuksia: väittelyn jälkeen hän tullut nimitetyksi dosentiksi kolmessa eri yliopistossa. Timo Räbinä on kirjoittanut verotuksesta laajasti sekä tieteellisellä tasolla että hyvin havainnollisesti ja käytännönläheisesti."

"Valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka (s. 1942) on tunnetuimpia suomalaisia poliittisen historian tutkijoita. Tarkka on Suomen ulkopolitiikan parhaita asiantuntijoita. Hän on myös teräväkynäinen kriitikko ja kolumnisti. – – Jukka Tarkka on historian popularisoija ja sujuvasanainen kirjoittaja, jonka teoksiin tarttuvat myös muut kuin historiatutkimuksen ammattilaiset."

"Katariina Vuori (s. 1971) on koulutukseltaan arkeologi ja fysioterapeutti. Hän on työskennellyt mm. Singaporessa suurlähetystössä ja Yhdysvaltain ilmavoimien tukikohdassa, ja toiminut myös journalistina ympäri maailmaa ja sanataideohjaajana. – – Katariina Vuori on luonut hämmästyttävän monipuolisen uran tietokirjailijana, jonka tuotanto vaihtelee ajankohtaisista ja idearikkaista keittokirjoista koskettaviin henkilöhistorioihin."

 

Suomen Messusäätiön Minna Canth -palkinto Maryan Abdulkarimille

Minna Canth -palkinto on Suomen Messusäätiön rahoittama palkinto, joka myönnetään vuosittain "yhteiskuntamme ravistelijalle". Palkinto jaettiin nyt kolmannen kerran, ja sen sai vapaa kirjoittaja, taitelija ja kansalaisaktivisti Maryan Abdulkarim. Palkintoperusteluista: ”Maryan Abdulkarim on Minna Canthin tavoin rohkea yhteiskunnallinen kirjoittaja ja keskustelija. Hän ottaa väsymättä kantaa naisten ja vähemmistöjen puolesta ja tekee epätasa-arvoa näkyväksi myös alueilla, joilla moni ajattelee tasa-arvon jo vallitsevan. Abdulkarimin näkemyksissä yhdistyvät vakuuttavasti oma kokemus ja fakta. Kuten Minna Canth, Maryan Abdulkarim on kulttuurin ja vaikuttamisen moniottelija. Abdulkarim toimii myös kansainvälisesti, ja tulevaisuudessa saamme varmasti nähdä häneltä vielä monia uusia avauksia.”

 

Suomen Kirjailijaliiton Kirjailija kiittää -palkinto Erkki Kiviniemelle

Kirjailija kiittää -palkinto on perustettu tunnustukseksi henkilölle, ryhmälle, yhteisölle tai projektille, joka on edistänyt merkittävällä tavalla suomalaista kirjallisuutta ja lukemisharrastusta. Palkinto on teos kuvataiteilija, kirjailija Hannu Väisäsen Kirjailijaliitolle tekemästä grafiikkasarjasta Kirjokala. Vuoden 2019 Kirjailija kiittää -palkinnon sai kustantaja, kirjakauppias Erkki Kiviniemi. Perusteluista: "Erkki Kiviniemi on toiminut kirjallisuuskentällä laaja-alaisesti vuosikymmenien ajan. Kiviniemen vuonna 2009 perustama Runokauppa Kattila, myöhemmiltä nimiltään Tulenkantajien kirjakauppa ja Teos & Tulenkantajat, oli vuosien ajan tamperelaisen kirjallisen elämän sydän ja kirjallisuuden ystävien kohtaamispaikka. – – Kiviniemi on tehnyt merkittävää työtä myös vähälevikkisen kirjallisuuden esiintuojana ja kustantajana. Kiviniemen vuonna 1996 perustaman Sanasato-kustantamon runoteokset ovat huolellisesti toimitettuja, ja Kiviniemi tunnetaan kirjailijoiden parissa kiitettynä kustannustoimittajana ja runoilijoiden sparraajana. Muun kirjallisen toiminnan lisäksi Kiviniemi on itsekin tunnettu kirjailijana ja julkaissut niin runous-, aforismi- kuin proosateoksia."

 

Mondo-lehden Vuoden matkakirja 2019 on Vaelluksia Italiassa

Matkailulehti Mondo valitsi tämän vuoden parhaaksi matkakirjaksi Markku Kaskelan ja Tomi Kontion toimittaman teoksen Vaelluksia Italiassa (Avain). Raadin perusteluista: "Vaelluksia Italiassa on ilahduttavan monipuolinen matka­kertomusten kooste: kirjassa vaelletaan luonnossa ja upeissa kaupungeissa ja ­bongataan niin kulttuurilöytöjä kuin vaikkapa pienpanimo-­oluita. Markku Kaskelan ja Tomi Kontion toimittamien 15 tarinan takana on lukuisia eri kirjoittajia kuvataiteilijasta runoilijoihin. He tekevät kiinnostavia havaintoja ja vievät lukijan mukanaan Italiaan." Lisäksi jaettiin kaksi kunniamainintaa, jotka menivät Ville Ropposen ja Ville-Juhani Sutisen teokselle Luiden tie (Like) sekä Kimmo Taskisen ja Vesa Sisätön teokselle Kiehtovat linnat Suomessa ja muualla Euroopassa (Tammi).
 
Tuomas Aitonurmi / Kirjasampo
 
Lisätietoja:
Kaarinan kaupunki: Putkiremontista syntyi runokokoelma
Kritiikin Uutiset: Kritiikin punnukset 2019 Liisa Ketomäelle
Nihil Interit: Nihil Interit -runouspalkinnot Anni Mäentielle ja Pelle Romantikalle
Turun Messukeskus: Kirja à la carte 2019 -voittaja Paula Havasteen Vierashuoneet
Selkokeskus: Seesam-palkinto
Helsingin Messukeskus: Rakkaudesta kirjaan -palkinto Helsinki Litin tekijöille
Suomen Kirjasäätiö: Alvar Renqvist -palkinto
Äidinkielen opettajain liitto: Nuori Aleksis -kirjallisuuspalkinto Annamari Marttiselle
Suomen tietokirjailijat: Tietokirjailijapalkinnot jaettiin Helsingin Kirjamessuilla
Helsingin Messukeskus: Minna Canth -palkinnon sai Maryan Abdulkarim
Suomen Kirjailijaliitto: Kirjailija kiittää -palkinto kustantaja, kirjakauppias Erkki Kiviniemelle
Apu: Mondo valitsi vuoden matkakirjan 2019


Kuva: Aliis Sinisalu on Unsplash