Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Skeittari

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sam on 16-vuotias ja asuu yhdessä äitinsä kanssa. Samin äiti on ollut 16-vuotias, kun sai Samin. Samin isä ei asu heidän kanssaan. Sam skeittailee, ei huolehdi turhasta ja jos hänellä on jotain huolia, hän juttelee Tony Hawkin kanssa. TH on kuuluisa skeittari, jonka elämäkerran Sam on lukenut niin monta kertaa, että osaa sen ulkoa. Sitten Sam tutustuu Aliceen. Se on oikeastaan äidin syy, että he tutustuvat. Alice on sellainen tyttö, jota Sam ei koskaan uskoisi saavansa. Hienostoperheestä ja hyvännäköinen. Sam ja Alice seurustelevat hetken, mutta sitten Sam huomaa, että jotenkin kyllästyy. Yhtäkkiä Alice kertoo, että on raskaana. Sam on 16-vuotias ja hänestä tulee isä. Sam huomaa kertaavansa vanhempiensa elämää.

(Arja/Kirjavinkkariyhdistys ry)

- - -

Onko elämä ohi, jos saa 16-vuotiaana kuulla tulevansa isäksi? Kuinka osaa olla isä toiselle, kun ei itselläkään oikeastaan ole ollut isää elämässään. Vauvan tuleva tätikin on sitä nuorempi! Ja tyttöystävän vanhemmat syyttävät tyttärensä elämän ja tulevaisuuden pilaamisesta. Oliko ihan pakko toistaa omien vanhempien tekemät nuoruudenhairahdukset pilkulleen...

Sam on 16-vuotias lontoolainen skeittari, jolla ei ole suurempia murheita tulevaisuudesta. Päivät kuluvat grindejä, twistejä ja muita skeittitemppuja harjoitellessa. Yksinhuoltajaäidin kanssa on ihan hyvät välit, ja opettaja rohkaisee Samia taidealan tai graafisen puolen jatko-opintoihin. Tyttöystäväkuvioissa on mukavaa vipinää kun Sam löytää hienostokoulua käyvän Alician, jonka kanssa on mukava hengailla. Seurustelu on aikansa ihan hauskaa, mutta sitten alkaa tuntua siltä, että olisi kivempaa lähteä iltaisin poikien kanssa skeittirampille. No mikäs siinä nyt niin pahaa olisikaan, jos pistää välit poikki kun seurustelu alkaa kyllästyttää. Nuoriahan tässä vielä ollaan! Alicialla on kuitenkin Samille tärkeää kerrottavaa. Tyttö on raskaana ja Samista on tulossa isä. Hyvästi valoisa, huoleton tulevaisuus!

Vauva on synnyttyään maailman ihanin, ihmeellisin ja suloisin, mutta mikään muu ei oikein tunnukaan sujuvan. Nuori perhe yrittää asua Alician vanhempien luona, mutta kovin hankalaa se on. Sam etsii apua skeittiguru Tony Hawkin kirjasta, ja sieltä löytyy kaikenlaista elämänohjetta kun oikein soveltaa. Joskus vain täytyy ottaa ohjat omiin käsiin ja miettiä itse miten homman saisi toimimaan.

(Merkku / Sivupiiri)

- - -

Vielä vuotta aiemmin yksinhuoltajaäidin 16-vuotiaan ainokaisen oli tarvinnut murehtia vain grindien, twistien ja muiden skeittaustemppujen onnistumisesta. Sitten Samille oli päässyt tapahtumaan tosielämän moka – oikea slämmien slämmi. Hienostokoulun Alicia oli toki kuuma pakkaus, mutta pitikö mennä toistamaan oman äidin nuoruuden virheet, hankkia lisää ei-toivottuja lapsia tähän maailmaan? Mitähän Tony Hawk, katuskeittaajien puolijumala, jonka julisteen edessä Samilla on tapana ripittäytyä, olisi tässä tilanteessa tehnyt?

Uusi elämä ylimielisten appivanhempien talossa muuttuu kerrassaan sietämättömäksi, kun kaikin puolin ihanasta tyttöystävästä tulee jatkuvien yövalvomisten myötä äkkipikainen raivotar. Uniensa kautta oman itsensä myöhempiin vaiheisiin pakeneva Sam tajuaa lopulta, ettei ole suinkaan lapsen vika, jos vanhemmat ovatkin toisilleen vääriä…

Pohjois-Lontoon kasvatti Nick Hornby asettuu uutuusromaanissaan taitavasti aikuisuuteen liian varhain matkaavan Samin nahkoihin. Skeittari on kevyesti rullaava kertomus, jossa on katkeransuloisia käänteitä ja pysäyttävää optimismia.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

330

Kustantaja

Nimi

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kustantaja

Kääntäjä