Kaikkialla vuoria

Tyyppi

kokoomateokset

Tekijä

Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Santooka (Taneda Shooichi, 1882–1940) ei menestynyt tässä maailmassa. Hän keskeytti yliopisto-opintonsa, ryyppäsi perheen saketehtaan vararikkoon ja jätti perheensä. Vanhainkirjainkauppiaaksikaan hänestä ei ollut. Hän ei pysynyt vauhdissa mukana – niinpä hän humalapäissään päätti pysäyttää junan, kiskoilla seisten, edestäpäin. Onneksi veturinkuljettaja ehti pysäyttää junan ennen Santookaa. Santooka vietiin läheiseen zentemppeliin selvittämään päänsä. Hän hylkäsi maailman ja ryhtyi kierteleväksi kerjäläismunkiksi.

Miksi hänenlaisensa väliinputoaja, juoppo ja resuinen kulkuri on jäänyt jälkipolvien mieleen? Koska hän osasi kirjoittaa runoja: villejä, vapaamittaisia haikuja.

Rakastettu japanilaisen kirjallisuuden suomentaja Kai Nieminen on laajentanut edellistä Santooka-valikoimaansa Vastapäätä kapakka Santookan yli 250 runoa sisältävillä päiväkirjamerkinnöillä. Lisäksi Nieminen on laajentanut edellisen laitoksen kokoelmakäännöksiä yli sadalla runolla.
-

Viimeisiin vaeltaviin erakkomunkkeihin kuulunut Santooka (1882–1940) nousi kotimaassaan suuren yleisön tietoisuuteen 1970-luvulla. Santookan karismaattinen hahmo vetosi kansallisen identiteetin etsijöihin ja Japanin kirjallisen modernismin kannattajiin. Hänen runoissaan epätavallinen muoto, yllättävät kielikuvat ja zenuskomukset yhdistyvät perinteisiin aineksiin.
(Basam)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Vastapäätä kapakka

Ilmestymisaika

Sivumäärä

332

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä