Topelius, Zacharias (vanhempi)

Kuvatiedoston lataaminen

Photograph information

Kuva: Museoviraston kuva-arkisto

Kirjailijan muu nimi

Toppelius, Zacharias

Synnyinaika

Synnyinpaikka

Opiskelupaikkakunta tai -paikkakunnat

Asuinpaikkakunta tai -paikkakunnat

Kuolinaika

Kuolinpaikkakunta

Tekijän käyttämä kieli

Kansallisuus

Teokset

Tyyppi

kansanrunokokoelmat
kokoomateokset

Elämäkertatietoa

Zacharias Topelius vanhempi (sukunimi vuoteen 1800 Toppelius) syntyi Oulussa 24. marraskuuta 1781. Zacharias oli oululaisen kirkkomaalari Mikael Toppeliuksen ja Maria Magdalena Ocklawitz yksitoistalapsisen perheen kolmas poika.

Z. Topelius vanhempi kävi triviaalikoulun kotikaupungissaan Oulussa ja suoritti ylioppilastutkinnon tammikuussa 1797. Samana vuonna hän aloitti opinnot Turun akatemiassa, mutta varojen puutteesta keskeytti opinnot ja toimi kotiopettajana Muhoksella. Opinnot jatkuivat myöhemmin Uppsalassa ja Tukholmassa, mutta taloudellisten vaikeuksien vuoksi varsin katkonaisina. Opintojensa alussa Toppelius muutti vanhanaikaisena pidetyn nimensä muodikkaammaksi ja "ranskalaisemmalta" kuulostavammaksi Topeliukseksi.

Opiskeluaikanaan Topelius toimi Ruotsin sotalaivaston lääkärinä ja oli rokottajana Pohjois-Pohjanmaalla 1803-1804 ja Tukholmassa 1805. Topelius oli Uudenkaarlepyyn vt. kaupunginlääkärinä 1805-1806 ja harjoitti sitten lääkärintointa Oulussa. Vuonna 1807 hän sai kirurgian maisterin arvon. Sodan jälkeen Topelius jatkoi opintojaan Uppsalassa ja valmistui lääketieteen lisensiaatiksi vuonna 1811 ja tohtoriksi 1813. Topelius valittiin 1812 Uudenkaarlepyyn piirilääkäriksi.

Z. Topelius vanhempi meni naimisiin Katarina Sofia Calamniuksen (1791-1868) kanssa vuonna 1812 ja he saivat neljä lasta, joista aikuisikään elivät Zacharias, josta tuli kuuluisa kirjailija ja runoilija, sekä tytär Johanna Sophia.

Z. Topelius vanhempi tunnetaan myös kansanrunojen kerääjänä. Topelius aloitti kansanrunouden keräämisen jo toimiessaan rokottajana vuosina 1803-1804, laajempaan työhön hän ryhtyi 1810-luvun lopulla toimiessaan piirilääkärinä. 1820-luvulla Topelius joutui luopumaan matkustamisesta sairauden vuoksi, mutta hoiti halvaantuneenakin yhä potilaita mahdollisuuksien mukaan. Sairaana hänellä oli kuitenkin enemmän aikaa perehtyä kansanrunousharrastukseensa ja järjestellä yli 20 vuoden aikana keräämiään runokokoelmia. Topelius julkaisi keräämänsä kansanrunot viitenä runovihkona (Suomen Kansan Vanhoja Runoja ynnä myös Nykyisempiä Lauluja) vuosina 1822-1831.

Zacharias Topelius vanhempi kuoli Uudessakaarlepyyssä 23. tammikuuta 1831.

Lähteitä ja viittauksia

Tutkimus Sakari Topelius vanhemman runonkeräyksistä / kirjoittanut A. R. Niemi. Niemi, A. R. Helsingissä : [Suomalaisen Kirjallisuuden Seura], 1896.

Lehtiartikkelit:
Sakari Topelius vanhempi. Kyläkirjaston kuvalehti 1894: 12, s. 91-92, 94
Kaksi oululaista perinteenkerääjää: vanhempi Z. Topelius ja Paulaharju / Tuomo Jämsä; [piirros:] Samuli Paulaharju. Kaleva 10.1.1985, s. 2