Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Fiammetta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Italian varhaisrenessanssin huomattavimpiin kirjailijoihin kuulunut Giovanni Boccaccio kuvaa Fiammettan tarinassa omaa rakkaussuhdettaan ylhäiseen hovinaiseen. Eloisa, psykologisesti tarkkasilmäinen kertomus nuoresta neidosta, joka murehtii rakastettunsa ailahtelevuutta, on nykyaikaisen romaanin ensimmäisiä edeltäjiä. Sen henkilökuvissa on samaa realismia kuin maailmankirjallisuuden mestariteoksiin kuuluvassa Decameronessa, jonka Boccaccio julkaisi kymmenen vuotta myöhemmin.
(takakansiteksti Karisto 1989)
”Fiammettaa” on sanottu erääksi maailman kauneimmaksi romaaniksi. Boccaccion syvälletunkeva realismi, hänen intohimoinen todellisuuskuvauksensa puhkeavat tässä esiin. Samalla ”Fiammettassa” on ilmavuutta ja herkkyyttä. Sen aavisteleva sielunerittely tuo mieleen Botticellin ”Kevät”-freskon.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Donna Fiammetta kertoo, millaisin entein hänen vastaiset onnettomuutensa hänelle ilmoitettiin, milloin, missä, miten ja keneen hän rakastui ja mitä iloja hän koki.

Maailmaantuloni sattui siihen vuodenaikaan, jolloin maa on nuoressa vihannuudessaan kauneimmillaan. Synnyin jalosukuisten vanhempieni lapsena ja minua odotti kodissani rikkaus ja ylellisyys. Mutta voi kuinka minä kiroan ja inhoan tuota syntymäni päivää, päivistä onnettominta! Paljon parempi olisi ollut, jos en olisi syntynytkään tai jos olisin syntyessäni kuollut ja minut olisi kannettu hautaan, jolloin ikäni ei olisi tullut pitemmäksi kuin Kadmoksen kylvämien hampaiden ja Lakhesis olisi katkaissut kehruulankansa heti alkuunsa. Tuohon lyhyeen ikään olisivat mahtuneet kaikki tuskat, jotka ovat aiheuttaneet tämän surullisen kertomukseni. Mutta miksi tätä valitella? Olenhan nyt kuitenkin kaiketinkin täällä maailmassa, koska Jumala on sen hyväksi nähnyt.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Ilmestymisaika

Sivumäärä

211

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Muu tekijä