Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pylssy

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Avabäckissä Västerbottenissa asuu mies, joka kirjoittelee pikku-uutisia paikallislehteen. Eräänä päivänä 1947 hän aloittaa uutisen seudulle saapuneesta salaperäisestä miehestä, jolla on saksalaisen kuuloinen sukunimi. Mutta kesken kaiken hän saa lehden päätoimittajalta kirjeen, jossa hänet sanotaan irti ja häntä jopa kielletään kirjoittamasta enää mitään. Se todellisuus, jota hän on uutisissaan kuvannut, on näet kuulemma ollut sepitettyä ja olematonta.

Kestää 53 vuotta ennen kuin kesken jäänyt uutinen tulee valmiiksi. Silloin päätoimittaja on kuollut, kertoja on 107 vuotta vanha ja uutisesta on tullut kertomus turmasta, joka pyyhkäisi yli Pohjois-Ruotsin 1940-luvulla – keuhkotaudista – ja siitä, kuinka kaksi miestä etsi väsymättömästi kaikkein parasta, kaikkein täydellisintä pylssyä. Pylssy on sukua balsamille, mutta sen mitä se todella on tietää vain, jos on maistanut sitä.

Torgny Lindgren kutoo persoonallisessa romaanissaan yhteen kaksi teemaa: alituisen sairauden ja kuoleman uhan synnyinseuduillaan Pohjois-Ruotsissa ja rakkauden elämään, joka saa hyvin konkreettisen ilmenemismuodon ainutlaatuisessa ruokalajissa.

”Torgny Lindgrenin kielessä on näennäisen yksinkertaisuuden keskellä runollista hohdetta, josta tulee niin iloiseksi että ihan heikottaa. Paikannimet soivat kuin musiikki ja ruoanlaittotoimet ja ateriat saavat veden kielelle. Lue Torgny Lindgreniä, niin tunnet olevasi rikkaampi ihminen.” (Gunder Andersson, Aftonbladet)
(Tammi)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Nimi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kustantaja

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

220

Kustantaja

Kieli

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Kieli

Osana julkaisua