Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pikkuvirkamiehen kuolema

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Pikkuvirkamiehen kuolema” on tavallaan jatkoa Paavo Rintalan edelliselle romaanille ”Pojat”. Entiset Raksilan pojat, Kaarela Immu ja Pate Harju ovat varttuneet miehiksi ja pyrkivät nyt edellytystensä mukaan löytämään paikkansa yhteiskunnassa.
Romaanin varinainen päähenkilö on Immu Kaarela, jonka vaiheita tarkastellaan erilaisissa, vuoroin humoristisesti vuoroin ahdistavasti nähdyissä elämäntilanteissa. Poikaiän ja varhaisnuoruuden mentyä on myös pyyteetön kujemieli ja vilpitön nauru kuollut. Immulla on vaatimaton virka valtion palveluksessa, hänellä on vaimo ja kaksi lasta, velaksi ostettu aravakaksio ja alituisia taloudellisia huolia. Suhtautuminen ympäristöön on käynyt yhä ahtaammaksi; ei ole enää olemassa muuta kuin yksi tavoite: nykyajan kova ja menestyksellinen elämä, ”ajan sankarin osa”, jonka Pate Harju on valinnut, mutta joka hänen kohdallaan osoittautuu paoksi valheeseen. Immu on rehellisempi: hän toteaa, että jäljellä on vain hiljainen asteittainen pystyyn kuoleminen.
”Pikkuvirkamiehen kuolema” on karu ja suorasukainen romaani, jonka sana on iskevää, psykologisesti tarkkaa ja samalla elämää täyteläisesti hahmottavaa.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani 1940-1950-luvuilta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

263

Osana julkaisua

Ilmestymisaika

Osana julkaisua