Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Reitari

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tämän romaanin tyylilaji on fantastistinen karnevalismi. Sosiaalisuus ja rakkaus liittyvät aina ruokaan, tavalla tai toisella. Koko ajan leivotaan leipää tai pullaa tai valmistetaan ruokaa, klimppisoppaa, verikakkoja, poronkakkaroita. Syödään liharuokia, jotka ovat pienissä, helposti jaettavissa yksiköissä. Toisinaan, varsinkin raskaina aikoina, ruoka tarjoillaan isoina paloina, kuten kokonaisen poronpaistin muodossa. Rakkauden ilmenemismuotona syöminen sivuuttaa seksuaalisuuden. Hilloja on saavitolkulla, nurkat täynnä, samoin verenpunaisia puolukoita.

(takakansiteksti)

- - -

Romaani Reidar Särestöniemestä, Lapin suuresta taidemaalarista. Reitarin äiti Alma laulelee Siionin virsiä ja isä Matti Kansainvälistä. Poika pakoilee töitä, tarkkailee värisävyjä ympärillään ja soittaa mandoliinia. Kerran hän rakentaa Ounasjoella lautan, lähtee seilaamaan ja luulee päätyneensä maailman rannalle. Reitari opiskelee taidetta Leningradissa ja matkustelee kuin pirun ajamana ympäri maailmaa. Vihdoin hän löytää tyylinsä. Hänestä tulee taidepiirien kummastus, kuuluisuus, kommunisti joka rakastaa rahaa ja piilottaa sitä jenkkikassiin. Hänen juhlissaan käyvät Mukka, Paasilinna, Palsa, Polttila ja presidentti. Taiteilija on lopulta avoin mysteeri, kuolemaa ja elämää kankaalle pakottava ihminen, jota oma veli kadehtii, äiti ymmärtää, taidepiirit vihaavat ja rakastavat. Reitarissa äänessä ovat mies itse sekä ihmiset hänen ympärillään.

Fiktioitu Brita Polttilan Reidar-kirjan ja Reidar Särestöniemi-tutkielmien pohjalta.

- - -

Taiteilija Reidar Särestöniemen fiktiivinen elämäkerta Reitari alkaa tämän vanhemmista ja päättyy näiden kuolemaan. Kertojina taiteilija itse, äiti, isä, veli, sisko, Rovaniemeläinen taiteenostaja ja muut sivusta katsojat.
Kertomus on kirjoitettu Brita Polttilan Reidar -kirjan ja Reidar Särestöniemi -tutkielmien pohjalta.

Kielenä on Perä-Pohjolan murre. Oman mausteensa antaa Presidentin kirje Reitarille: "Mieluummin olisin istunut Särestön saunan lauteilla kuin kuninkaallisten illallispöydässä, mutta minkäs teet, kun olen tällaiseen koiranvirkaan itseni laittanut." Fiktiota vai ei?

(Sanojen aika)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

157

Kustantaja

Kieli

Sarjamerkintä