Vapauden kirja

Kokoteksti
Linkki vie kokotekstiin Kirjasammon ulkopuolelle.

Tyyppi

runokokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

"Tämä kansa ei siedä mitään eikä ketään itseään suurempaa. Se on taituri vihassa eikä rakkaudessa, sillä se ei voi rakastaa muita kuin itseään ja omasukuista. Jos minulle viimeisellä hetkelläni sanotaan, että tällä niemellä asuu kansa, joka ei ole velisurmainen, ei salavihainen, ei naapurikateinen, niin silloin voin minä hyvällä syyllä silmäni ummistaakin, sillä silloin tiedän minä, että Suomen kansa on kuollut, eikä minua eikä meitä muita tarvita enää. Silloin asuu vieras heimo siellä, jonka kanssa ei minulla eikä minun runoudellani ole enää mitään tekemistä."

(teoksen esipuheesta)

Terve päivä pohjolahan, terve Suomehen suvinen aika, terve lepikot lehtimaan, kullan käköset helkkymään, terve lämpimät lounatuulet, lemmen tuulet tuoksumaan, veret sinertämähän, maat vihertämähän, taivahan auteret tanhuamaan!

Paistos armahin aurinko, hellitä hempeä huomen! Pitkä, pitkä on pohjan yö, kolkko on talvi Suomen. Kauan kattanut korpia on härmän ja hämärän vyö, kauan on kuura peittänyt maan, kauan on huurra huokunut mieliin hallaa vaan — paistos armahin aurinko, hellitä hempeä pouta, että lähtisi sydänten jää ja silaus rintojen routa.

(Kevätkantaatti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

runovalikoima

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

255

Kustantaja

Kieli