Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Kunnes elämä erottaa

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Monna ja Veijo ovat muuttaneet kahden lapsensa kanssa maalle vanhaan kyläkauppaan. Elämä ei kuitenkaan ole toivotun idyllistä, arjen harmaus on alati läsnä. Veijo pyörittää pientä hotellia, Monna yrittää kirjoittaa taidehistorian graduaan. Toisistaan vieraantunut pari etsii uutta suuntaa uusista ihmissuhteista, mutta sama ankeus tuntuu olevan vastassa jokapuolella. Veijo keskittyy työhönsä yhä tiiviimmin, ja vähitellen Monna uppoutuu yhä maanisemmaksi käyvään gradunkirjoittamiseen.

(Tuija Lassila/ Sanojen aika)

- - -

”On tämä kumma talo, Veijo ajatteli. Kukaan ei täällä viihdy. Kun yksi tulee niin toinen lähtee.” ”Minä kierrän kotona ympyrää, Monna ajatteli. – Ympyrää tämä pirulauta on, Monna ajatteli, toinen jalka on naulattu lattiaan enkä minä edes huomaa sitä. Minä olen kuoliaaksi kyllästynyt tähän, kierrän kokoympyrän ja luulen päässeeni eteenpäin ja tässä sitä taas ollaan. Saatana. Joka jumalan aamu aloitan.”

Monna ja Veijo ovat olleet vuosia naimisissa. He ovat muuttaneet kahden lapsensa kanssa maalle ja kunnostavat tyhjäksi jääneestä kaupparakennuksesta kotia itselleen. Kaiken pitäisi olla hyvin: Veijo tekee työtä omistamassaan hotellissa ja Monnalle tarjoutuu lopulta tilaisuus viedä opintonsa päätökseen.
Mutta kuin huomaamatta avioliittoon syntyy särö, joka kasvaa varkain yhä suuremmaksi. ”Mistä pahan olon tuntee, Monna ajatteli. Siitä, että alkaa huomaamattaan kävellä huoneessa ympyrää. ”Monnan ja Veijon paha olo ja ahdistus eivät löydä sanoja, hullut kuristavat unet ajavat heitä öisin takaa, he kiertävät yksin ympyräänsä, löytämättä tai uskaltamatta ulos.
Veijo pakenee työpaikalleen ja etsii uutta seuraa. Monna rähjää aikansa kotona lapsilleen ja uppoaa lopulta gradunsa maailmaan – niin täysin, että Veijon on herättävä.

Puikkonen hallitsee dialogin, hän käyttää konstailematonta ja rentoa arkikieltä. Kirjansa sivuille hän on vanginnut osuvasti ja ajatuksia herättävästi tämän päivän ihmissuhdekarikot – tyhjyyden- ja vieraantumisentunteen, näennäiskiireen, perustyytymättömyyden, ja vaikeuden puhua.

(takakansiteksti)

Kirjallisuudenlaji

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kieli