Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Hylätyt talot, autiot pihat

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Sodan kylmät kasvot ovat äkkiä totta, pakomatka länteen alkaa On vuosi 1944. Suontaan kylässä Karjalan kannaksella evakosta palanneet naiset ja lapset rakentavat elämää talvisodan raunioille. Kun taivaanranta eräänä aamuna repeää hurjaan jyrinään, lähtö on jälleen edessä. Viipurikaan ei tarjoa enää turvaa, se muuttuu jatkosodan kauhujen näyttämöksi. Lauri Törhönen ohjasi romaanin pohjalta elokuvan vuonna 2000. Kirja kuuluu vuosina 1980-1984 julkaistuun Kannas-sarjaan.

(BTJ)

- - -

On vuosi 1944: Suontaan pieni kylä Karjalan kannaksella on nyt naisten kylä. Murhe ja toivo sydämessään rakentavat talvisodan evakkomatkalta palanneet naiset ja lapset elämää raunioille; pellot kynnetään, peruna istutetaan. Kunnes sitten eräänä aamuna repeää itäinen taivaanranta jälleen hurjaan jyrinään. Kirjan pääasialliseksi tapahtumapaikaksi nousee Viipuri, aiemmin niin välitön ja vilkas kaupunki, elämisen riemua pursunnut Viipuri, josta nyt tulee suuren suomalaisen murhenäytelmän keskeisiä näyttämöjä. Mutta jälleen kerran elämä voittaa, vaikka sen saamaa suuntaa on vielä vaikea ymmärtää...

Tässä kirjassa, joka on itsenäinen jatko romaaneille Mäeltä näkyy toinen mäki ja Maa suuri ja avara, Laila Hietamiehen kertojataito tulee esiin koko vahvuudessaan, niin yksittäisten henkilöiden kohtaloissa kuin jatkosodan kauhunhetkien kuvauksessa. Laila Hietamies puhuu ihmisen puolesta, ihmisten puolesta, jotka eivät sodan kauhuja etsineet mutta joutuivat ne kokemaan, jotka viimeiseen saakka yrittivät auttaa toisiaan ja itseään. Tätä romaania lukee henkeään pidättäen, niin tehoava ja tosi se on.

(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Asiasanayhdistelmät

Alkukieli

Elokuvat

Vie pois Kirjasampo.fi-sivustolta.

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

351

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

357

Kustantaja

Lisätietoja

Kannas-sarja.
Teos ilmestyi v. 1982 ensimmäisen kerran tekijänimelllä Laila Hietamies.