Mitä lukisin seuraavaksi? Kirjastojen Kirjasampo.fi auttaa sinua löytämään kiinnostavat kirjailijat, kirjat ja lukukokemukset.

Miesten meri

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!
Tyyppi
novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.
kuvaus
Lapin kenraalin K. M. Walleniuksen pääteos Miesten meri on kymmenelle kielelle käännetty klassikko. Tämä teos toi meillä ensimmäisenä Pohjoisen Jäämeren olot ja luonnon taiteellisesti korkeatasoisen kaunokirjallisen kuvauksen piiriin. Teos ilmestyi alun perin vuonna 1952.
Miesten meri sisältää kuusi kertomusta Ruijan rannikon suomalaisten entisajan elämästä – riekonpyynnistä ja sudenajosta tunturimaastossa, kalastajien, hylkeen- ja valaanpyytäjien huimista seikkailuista, jotka ulottuvat aina Huippuvuorille ja Novaja Zemljan takaisiin itäjäihin. ”Eräkirjallisuutemme upein aikaansaannos.” (Toini Havu, HS) ”Mikä määrä Jäämeren-purjehtijain tietoa, sikäläisen riistamiehen asiantuntemusta, luonnonkuvaajan haltioituneita näkyjä. Kappale Jack Londonia ilman hänen lemmenromantiikkaansa – karua, armotonta, mutta myös uljasta ja väkeväveristä miesten elämää.” (Vilho Suomi, US). Teoksen jyhkeän kuvituksen on laatinut Erkki Tanttu.
(takakansiteksti)
Henkilöt, toimijat
Tarkka aika
Alkukieli
Tekstinäyte
Kävelin satamaan arkku olallani. Meri väikkyi sinisenä ja kimalteli auringossa tuulen virin sitä kirjaillessa herkin sormin. Tuntui, että olin ollut kauan poissa sen parmailta. Kaipasin keskustelua sen kanssa pitkinä päivinä ja loputtomina öinä. Rintani himoitsi raikkaan suolaista meri-ilmaa ja jäntereeni ponnistusta. Olin lekotellut tarpeeksi. Maa ei saisi sitoa minua. Oli aika lähteä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.
julkaisut
Ensimmäinen julkaisu
kyllä
Ilmestymisaika
Sivumäärä
354
Kustantaja
Kuvittaja
Ilmestymisaika
Sivumäärä
224
Kustantaja
Kääntäjä