Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Riikka Näkijä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Hailuodossa 1700-luvun alussa elävä nuori nainen Riikka on saanut verenperintönä epätavallisen lahjan: hän osaa parantaa lähes kuolemansairaita ihmisiä. Luterilainen saarelaisyhteisö ei kuitenkaan katso Riikan maagiselta tuntuvia kykyjä lopulta hyvällä, etenkään kun niistä leviää käsitys mustana magiana. Riikan menneisyys kasakan heilanakaan ei herätä ihastusta.

Onko Riikka syyllinen naapuritilojen karjan kuolemaan? Miksei hänen aviomiehensä talleilla ole tapahtunut tuhoja? Miksi hän tekee öisiä kävelyretkiä metsään? Konflikti saarelaisten ja kristillisen kirkon kanssa on vain ajan kysymys. Saaren elämän taustalla vaikuttaa Ruotsin ja Venäjän suurvaltapolitiikka.
(Tammi)

Kirjallisuudenlaji

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Riikka niiasi ja jäi kanslian kynnykselle. Kevätaurinko lankesi ikkunasta häneen. Herra varjele noilta silmiltä, kirkkoherra ajatteli. Hän pyysi Jumalaa pitämään hänen ajatuksensa kirkkaina, päänsä kylmänä ja sydämensä viisaana. Hän oli kiitollinen, että sai olla Jumalan suojelevien kätten alla ja suuren kansliapöydän takana, sekin vähän lisäsi turvallisuuden tunnetta, jos vastassa oli pimeydenvoimien edustaja. Hän viittasi kuulusteltavaa istumaan tuolille, joka oli vinottain pöydän toisella puolella.
- Onko se totta, mitä Riikka Tuomaanvaimosta huhutaan?
Riikka suoristi selkänsä.
- Mitähän minusta huhutaan?
Onpa hän uhmakas. - Kyllä Riikka itsekin tietää. Niistä pääsiäisyön tapahtumista on kysymys.
- Minä oli kotona. Tuomas voi tojistaa.
- Valvoiko Tuomas sitten koko yön? kirkkoherra kysyi. Vaimo oli voinut juottaa hänelle unettavaa rohtoa ja livahtaa pimeydentöilleen, ajatus kuului kirkkoherran pään läpi.
Riikka valahti kalpeaksi. Hän tunsi veren seisahtuneen suonissaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Kustantaja

Kieli