Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Luota minuun

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Impulsiivinen ja sopeutumaton nuori tutkija Pauli Saskia saa työpaikan lupaavassa tutkimusprojektissa. Kohteena on epidemia, joka näyttää riehuvan Helsingissä. Potilaat käyttäytyvät oudosti, mutta heidän oireensa eivät sovi minkään tunnetun elimellisen tai psyykkisen sairauden taudinkuvaan.
Paulin työura kääntyy nousuun, mutta seurustelu avovaimon kanssa käy hankalammaksi. Epidemiaan sairastuneiden lisäksi projektin työntekijätkin tuntuvat päivä päivältä yhä omituisemmilta.
Mitä lähemmin Pauli tutustuu työtovereihinsa, potilaisiin ja heidän omaisiinsa, sitä enemmän hän alkaa ihmetellä itseään. Oma elämä ja seurustelu tuottavat häpeän tunteita. Pauli alkaa epäillä, onko mitään tautia olemassakaan.
Yhä oudompaan valoon joutuu koko tutkimusprojektin olemassaolo, samoin sen tutkijoiden ja potilaiden sekä Pauli Saskia – nimisen tutkijan identiteetti.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

ILLALLA lämpötila laski voimakkaasti ja tuuli yltyi. Tuli pakkanen. Pauli piti huoneen pimeänä ja katseli outoa säätä ikkunasta. Kaupungin valot värjäsivät pimeän taivaan oranssinhohteiseksi eikä tähtiä näkynyt. Yö muistutti keskitalven kylmää yötä, jossa yksinäisiä juoppoja miehiä kuolee kaupungin liepeillä pakkaseen, viinan puuduttamina, oranssinmustan taivaan alla. Pauli tunsi itsensäkin jäätyväksi juopoksi.
Aamuyöllä ilma oli lauhtunut ja taivaan olivat peittäneet aamunkoittoa enteilevässä hämärässä vihreinä kiiltelevät pilvet. Ne saivat taivaan näyttämään myrkylliseltä, kunnes mereltä nouseva tuuli puhalsi ne pois ja paljasti herkullisen taivaan, heleänsinisen kuin venäläinen puulelu. Pauli pukeutui lämpimästi ja lähti Tähtitorninmäelle nähdäkseen, miltä meri näytti varhain huhtikuisena aamuna auringon vielä viipyessä matalalla sen yllä, sitä miltei koskettaen. Teki mieli soittaa Auralle.
Pauli kulki keskustan katuja kaupungin herättyä ja liikennevirtojen paisuessa. Pakokaasut ajelehtivat tunkkaisina riekaleina sinervän ilman alla. Hän potkiskeli lumenrippeitä ja kehitteli katkeria soimauksia Liisalle. Mitä voi vaatia naiselta, joka päättää vaihtaa toiseen mieheen ja pitää entistä vaihtopenkillä vain siltä varalta, ettei se toinen mies suostuisikaan? Mitä ikinä hän olikin toivonut, kaikki oli vain hänen omaa luulotteluaan. Liisa olisi yhtä hyvin voinut olla ihmiseksi naamioitunut humanoidi ulkoavaruudesta. Pauli olisi voinut kaupata elämäntarinansa jollekin koko perheen aikakauslehdelle.

MIES KOSI HUMANOIDIA KAHDEKSAN
KERTAA - TULOKSETTA.

Vanhankirkon puistossa auringon lämmittämä kura nousi keltaisesta ruohosta kengille ja pullisteli kiiltävän nahan päällä kuin elävä lieju viisikymmenluvun tieteiselokuvassa. Mitään ei ollut tehtävissä. Ainakin hän olisi vapaa toimimaan Auran kanssa niin kuin halusi.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

223