Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pieni kehtolaulu rajalla

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Herkkä ja persoonallinen
Pieni kehtolaulu rajalla kertoo rakkaudesta, odotuksesta, pelosta ja koti-ikävästä suuressa vieraassa kaupungissa. Keskeisin henkilö on Karin, Samin vaimo, joka asuu Pariisissa, kaupungin laitamilla. Siellä hänellä on oma piha ja siinä jopa puu. Se tuntuu hyvältä ja turvalliselta silloin, kun koti-ikävä painaa ja mielessä ovat koivut ja suo. Siihen voi nojata päänsä, kun suru vierailee talossa. Ja usein Karin vetää ylleen Samin suuren villapaidan ja silloin hänestä tuntuu kuin heitä olisi kolme sisäkkäin, ja lämpöisin pesä oli lapsella, jota hän odottaa.

Anna Ungelon romaani koostuu – samalla tavoin kuin Karin rakastettunsa villapaidassa – useista kerroksista, toistensa lomiin pujotetuista tarinoista, mietteistä, tapahtumista. Kerronnan sävy vaihtelee – Anna Ungelo puhuu ilkikurisella äänellä sankarittarensa merkillisistä opinnoista, on kauniisti viisas kuvaillessaan anopin ja miniän yhteistä odotusaikaa, kuvaa riipaisevan vähäeleisesti Karinin surua, kun lapsi jääkin rajan tuolle puolen.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Päähenkilöt

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Tekstinäyte

En käsitä mitä häpeämistä siinä on, että on suomalainen. Ja mitä peittelemistä, silmien sulkemista ja näyteltyä epätietoisuutta. Kyllä kai se nyt pitäisi tietää, että soilla suurimmat ihmeet tapahtuvat - paikoilla, jotka eivät ole maata eivätkä vettä. Siellä asuvat olennot ovat hybriideja, rajaolioita veden ja maan asukkaiden väliltä. Ilman lintuja, joiden jalat kahlaavat, ovat vettä varten tehtyjä. Sammakoita, jotka lennähtävät ilmaan korkealle kuin linnut. Sisiliskoja, jotka ovat kävelykykyisiä kaloja. Pitkäkoipisia kurkia, sinisiipisiä vedenkorentoja; siellä on kasveja, joiden pehmeät varret ovat pitkät, pitkät, pitkät, juuret pitkät, pitkät, pitkät työntyvät kummallisten kerrostumien läpi, joissa hidas kuolema hitaasti tekee työtään suomaan entisten eläjien ruumiissa. Toisia kasveja, joilla tuskin juuria onkaan; ne lelluvat, kelluvat hyllyvällä pohjallaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

134

Kustantaja

Kieli