Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Leppymättömät

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

18. huhtikuuta, 1906. William Lowell Kane, rikkaan ja etuoikeutetun bostonilaisen pankkiirin jälkeläinen näkee päivänvalon ensimmäistä kertaa. Samana päivänä puolalaisen mustalaisen avioton lapsi, myöhemmin Wladek Koskiewicz, syntyy keskelle metsää. Williamin elämästä ei puutu mitään. Hän on syntynyt pankkiiriksi ja bisnesmieheksi, lapsi hän ei ole ollut ehkä koskaan. Wladekin äiti kuolee synnytykseen, vastasyntynyt vauva pelastetaan metsästäjän perheeseen ja myöhemmin paroni Rosnovskin linnaan.

Kane ja Abel on mukaansatempaava tarina kahdesta kunnianhimoisesta miehestä, jotka syntyvät eri puolille maailmaa samana päivänä ja joita yhdistää vain yksi asia - viha. Romaani on myös kiehtova ja moniulotteinen sukutarina, jonka tapahtumia seurataan yli kuudenkymmenen vuoden ja kolmen sukupolven ajan sotien, avioliittojen, onnen, murheen, voittojen ja katastrofien läpi. Archer kutoo taidokkaan ja viihdyttävän tarinan kostosta ja vihasta näiden kahden miehen välillä, joilla ei päällepäin näyttäisi olevan mitään yhdistävää tekijää. Kun heidän tiensä lopulta kohtaavat, lukijat heitetään keskelle maailmaa, jossa selkään puukottaminen ja juonittelu ovat arkipäivää.

(Sitruuna)

Wladek Koskiewicz syntyi huhtikuun 18. päivänä 1906 mustalaisnaisen aviottomana poikana puolalaisessa metsässä. William Lowell Kane syntyi samana päivänä arvostetun pankkiiriperheen hartaasti odotettuna ainoana perillisenä bostonilaisessa hienostosairaalassa. Wladek kokee köyhyyden, sodan kauhun, Siperian vankileirien kurjuuden ja kovuuden ja vihdoin piinallisen pakoretken, jonka lopullisena päätepisteenä on Yhdysvallat.
William puolestaan kasvaa ja varttuu suunnitelmallisesti rahan suojaamassa maailmassa. Molemmat ovat kunnianhimoisia. Molempien päämääränä on rikkaus ja valta. Luontaisen rohkeutensa ja vankeusvuosina kasvaneen sitkeytensä avulla Wladek raivaa tiensä menestyväksi suurliikemieheksi. Williamista kehittää älykäs ja tarkkavainuinen sijoittaja USA:n pankkimaailman huipulle.
Se päivä, jolloin Wladek Koskiewicz ja William Kane kohtaavat toisensa, muuttaa molempien elämän. Leppymättömien yhteentörmäys aiheuttaa riidan, joka kasvaa vihaksi. Viha kalvaa molempia neljäkymmentä vuotta ja kypsyttää näyttämön lopulliselle, tuhoavalle kohtaamiselle. Kohtaamiselle, joka järisyttää Yhdysvaltojen koko rahamaailmaa.
(takakansiteksti)

Aiheet ja teemat

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ilmestymisaika

Sivumäärä

500

Kustantaja

Kieli

Lisätietoja

Ilmestynyt myös Kuukauden pokkari -sarjassa. Ilmestynyt myös Suuren suomalaisen kirjakerhon julkaisemana.

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

553

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Lisätietoja

Kirjailijan uudelleen kirjoittama versio teoksesta.

Ilmestymisaika

Sivumäärä

405

Kieli

Kääntäjä