Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Mies ja tehdas

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Korkealla konepajan hallin katossa kulkee nostoraana jyristen. Konehallissa käy taukoamaton, huumaava surina ja jostakin kuuluu vihlovaa kirskunaa. Hitsausliekit välähtelevät ja vasarat kumisevat. Melun ja pölyn keskellä kohisee voimakkaan työn rytmi.
Tuohon omalaatuiseen maailmaan, työn maailmaan, saapuu nuori Esko Laajanen. Syyssateessa maantienojaa kaivaessaan hän oli kerta kaikkiaan kyllästynyt elämäänsä maaseudulla. Nähtyään erään sanomalehti-ilmoituksen – nuori, eteenpäin pyrkiviä miehiä haettiin oppilaiksi konepajaan – hän päättää lähteä kaupunkiin. Hän pääsee konepajaan, harjoittelee eri osastoilla, kokee työn vaivat ja vastukset. Aikaan hän tuo maalta katsomansa tytön vaimokseen ja aloittaa suurin toivein tämän kanssa yhteisen elämäntaipaleen. Mutta Esko sortuu harjoittamaan viinanmyyntiä ja alkaa itsekin juopotella, ja siihen hupenevat tulot, joita hän on viinanmyynnistä kuvitellut saavansa. Käännekohdaksi muodostuu työtapaturma: sattuu sortuma, jonka alle hän jää, ja ahdingon hetkinä hän päättää aloittaa uuden elämän.
Väinö Riikkilä, joka on ansioitunut suosittuna nuorisonkirjailijana, on nyt luonut todellisen työn romaanin. Hän tuntee erinomaisesti kuvattavansa ja heidän ympäristönsä; osuvasti hän hahmottelee rehtejä suomalaisia työmiestyyppejä sekä elävöittää havainnollisesti ja todentuntuisesti tehtaan maailmaa.
(takakansiteksti)

Päähenkilöt

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Läpi komearyhtisen kuusikon aukeni uusi maantie. Pikatie. Mikähän mahtoi lopulta olla. Kuuset oli raastettu ensin pois ja sitten sekava maapohja juurinen käännetty syrjään uudenaikaisilla koneilla. Toiset koneet olivat jyllänneet maata lisää ja viimein oli sitten otettu mukaan ihmiskädetkin. Kivenjärkäleitä oli siirrelty mukavampiin asentoihin kovan tien pohjaksi. Oli ammuttu ja rusnattu ja kirottu. Jonkun kumisaappaan terä oli jäänyt kivien väliin ja samassa rytäkässä oli mennyt varvas, pari, ja tapaturmavakuutus oli kiistellyt kannattaako mokomasta laskea työkyvyttömyyttä, koska harva ihminen tekee varpaillaan työtä.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

192

Kustantaja