Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Tampereen ilmasto

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Eihän tällaisia ihmisiä pitänyt olla olemassakaan…”

Irma ja Taikuri ovat eronneita naisia. Taikurille jäi erossa pienen pojan lisäksi auto ja komea talo. Irmalta meni kaikki muu paitsi rohkea mieli. Etsiessään uutta alkua Irma joutuu kaltaistensa joukkoon ja huomaa mihin kaikkeen, niin hyvässä kuin pahassa, pulassa olevien ihmisten kekseliäisyys yltää.
Mutta Tampere elää myös maan alla: siellä risteilevät turvallisuustieteen laitoksen tarkoin vartioidut käytävät ja lukittujen ovien takana säihkyvät tietokoneiden silmät. Siellä tekee työtään intiaaneja aiemmin tutkinut Antti Mutanen, jonka hämmästys vain syvenee. Miksi laitos lanseeraa maailmalle silloista kiiltokuvaa, jolla tuskin on mitään tekemistä suomalaisen todellisuuden kanssa?

Vuokko Tolonen kuvaa uuteen aikakauteen siirtyvää monikansallista Suomea, väkivallan uhkaa, ystävyyden voimaa, rakkautta. Mitä tapahtuu kun järjestelmä unohtaa inhimillisen tekijän?
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Tässä täytyy olla erehdys, Mutanen päättelee, lukee edelleen ja naurahtaa mielessään, että tuntikausien ponnistelujen jälkeen on onnistunut murtautumaan jonkun onnettoman päiväkirjaan.
Keskuksen tarkoin varjeltujen ohjelmien sijasta minä saan tietää miten eräs humalainen nainen saapuu sateessa Tampereelle, ja samaa jaarittelua sivukaupalla, surkeasti kyhättyä muistelua toisarvoisista tapahtumista. Kaiken huipuksi tämä onneton, kahvion kassa tai juoksutyttö on leikkinyt Keskuksen virkailijaa kirjoittamalla oikein punaisella "Salainen. Säilytettävä myöhempää analyysia varten". Koulutyttöhuumoria, Mutanen virnistää mutta vakavoituu kun tajuaa tehneensä turhaa työtä.
Toisaalta sosiologille ei mikään materiaali, ongelma tai aihe voi olla liian pieni tai suuri, Mutanen ajattelee anteeksipyytävästi, säälii tyttöparkaa joka on uskonut muka suuretkin salaisuutensa siivouskomeron kopperon pikkumikrolle ja silmäilee tekstiä eteenpäin.

Puolen tunnin kuluttua häntä ei enää hymyilytä. Hän on lukenut tarpeeksi pitkälle ymmärtääkseen ettei Irman tarina ole päiväkirja vaan kuulustelukertomus, tässä samassa talossa tehty.
Etsivätkö ne Unionin vastaisia terroristeja, agentteja vai mitä? Hän näppäilee taas pohjapiirustukset esiin. Miten hän ei ollut äsken tullut miettineeksi, mitä alimpaan kerrokseen merkityt "tutkimushuoneet", viisi peräkkäin, merkitsevät? Hän pyytää koneelta suurennoksen yhdestä huoneesta. Kone näyttää anteliaasti kaiken, mikrofonit, kaiuttimet, valvontakameroiden paikat. Seuraavaksi hän kysyy lisätietoja Irmasta, ja ruutuun ilmestyvät seuraavat rivit:
Pyydetään selvitystä puhuteltavista.
Osoittaneet huonoa arvostelukykyä, menettäneet objektiivisuutensa.
Käyttäytyneet epälojaalisti valtiota ja Unionia kohtaan.
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

romaani

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

349

Kustantaja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

259

Kustantaja