Leikillisiä tarinoita

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Honoré de Balzac (1799-1850) kirjoitti parinkymmenen vuoden kuluessa yli 80 romaania, joille hän antoi yhteisen nimen Inhimillinen komedia. Hänen suunnitelmanaan oli näin luoda kokonaisuus, joka antaisi täydellisen, kaikki kansankerrokset kattavan läpileikkauksen Ranskasta suuren vallankumouksen jälkeisinä vuosikymmeninä. Tämän jättiläisponnistuksia vaatineen työn ohessa hän kirjoitti lukuisia näytelmiä sekä sarjan herkullisia novelleja Boccaccion Decameronen tapaan. Novelleissa pääsee täysin mitoin valloilleen kirjoittajan kuohuva rehevyys, hänen kuvaamansa aisti-iloisen keskiajan elämänsyke.
Balzac kirjoitti Leikkisät tarinat 1832-37, luomiskykynsä parhaina vuosina, jolloin häntä kuitenkin ahdisti alituinen rahapula ja lukuisista epäonnisista liikeyrityksistä ja ylellisestä elämäntavasta syntyneet velat. Balzac käytteli suunnatonta elinvoimaansa säästelemättä sekä työssä että yksityiselämässä. Hän saattoi kirjoittaa 14 tuntia vuorokaudessa ja silti häneltä riitti aikaa salongeissa seurusteluun, ravintolaelämään, matkoihin. Leikkisiä tarinoita hän aikoi alun alkaen kirjoittaa sata, mutta lopulta sata supistui kolmeenkymmeneen. Balzacin valtaisella työtarmollakin oli rajansa.
Leikkisissä tarinoissa Balzacin huumoripitoinen mielikuvitus ja vahva aistillisuus puhkeavat täyteen kukoistukseensa. ”Niissä hänen naurunsa – joka kajahteli niin karkean hiomattomana salongeissa – tuo äänekäs, raikuva nauru, on jalostettu helmeileväksi samppanjaksi”, kirjoittaa Stefan Zweig.
(takakansiteksti Leikkisiä tarinoita)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

138

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Kieli

Alanimeke

jotka on Tourainen luostareista koonnut ja julkisuuteen toimittanut herra de Balzac pantagruelistien eikä kenenkään muun hauskutukseksi

Ilmestymisaika

Sivumäärä

398

Kustantaja

Ilmestymisaika

Sivumäärä

239

Kääntäjä