Vallaton Waltari

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

kokoomateokset
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Vallaton Waltari on hauska, kevyt, leppoisa kirja, joka sisältää novelleja, pakinoita, jutelmia ja puheita, jopa runojakin sekä kaiken kukkuraksi riemukkaan huvinäytelmän ”Yövieras”. Jutut ovat kronologisessa järjestyksessä ja ne käsittelevät kaikkia mahdollisia aiheita Ventti-Villestä aina Olympoksen jumaliin asti.
Näistä kertomuksista koostuu itse asiassa intiimi lähikuva Mika Waltarista itsestään ja hänen kirjailijankehityksestään. Ne ovat palasia hänen elämästään, hänen suhteestaan ympäristöönsä ja työhönsä, novelleja eri kausilta. Tarinat alkavat 30-luvulta, jolloin aloittelevalla kirjailijalla oli vielä niukat tulot, runsaasti vekseleitä, veroja, kaasulaskuja, gramofonin ja radion vähittäismaksuja ja nuori rouva. Ne kertovat miehestä, joka istuu toimituspöydän ääressä ansaitakseen rajaa vaimonsa hattuihin, tyttärensä tikkukaramelleihin ja koiransa luihin. Teoksesta pilkahtaa monta herkullista näkymää Waltarin perheeseen. Vuodet vaihtuvat, tulee sota-aika ja historiallisten romaanien vaihe, mutta suurten töiden lomassa syntyy jatkuvasti novelleja ja tarinoita. Niissä hän vie lukijan milloin Monte Carlon pelihelvettiin, milloin Pariisin bulevardeille tai italialaisen trattorian kodikkaaseen hämärään. Joukossa on vakaviakin paloja, kuten tutkielmat taiteesta ja nykyajasta, kirjailijan työstä ennen ja nyt, edelleen katkelmia esitöistä suurteoksiin ja eräiden romaanihahmojen luonnehdintaa.
Näistä monista aineksista on syntynyt mitä nautittavin yksinpuhelu, teos joka tarjoaa lukijalle tuttavallisen ja mitä riemullisimman jutteluhetken maailmankuulun kirjailijan ja vaatimattoman ihmisen parissa.
(takakansiteksti WSOY 1957)
Vallaton Waltari sisältää kuusikymmentä eripituista juttua: novelleja, puheita, runoja sekä 3-näytöksisen huvinäytelmän Yövieras. Tarinat alkavat 30-luvulta, jolloin aloittelevalla kirjailijalla vielä oli niukahkot tulot, mutta sen sijaan runsaasti menoja, nuori vaimo ja pikkuinen tytär. Näiltä ajoilta sukeutuu monta herkullista jutun aihetta. Vuosien vaihtumisen myötä siirrytään sota-aikaan ja suurten historiallisten romaanien vaiheeseen, mutta niiden lomassa syntyy myös novelleja. Huumoripalojen joukossa on vakavaakin asiaa, kuten tutkielmia taiteesta ja kirjailijan työstä, katkelmia esitöistä romaaneihin Tanssi yli hautojen, Johannes Angelos ja Turms, kuolematon sekä eräiden romaanihahmojen luonnehdintaa. (WSOY)

Kirjallisuudenlaji

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

400

Kustantaja

Lisätietoja

WSOY:n uudet painokset 1983, 1997 ja 2008.