Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Suomussalmen sankarit

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

"Ennen talvisotaa vain muutama suomussalmelainen tunsi Ratteen tien, joka erkanee Suomussalmen-Kuhmon tiestä itään. Mutta talvisodan aikana koko maailma tuli tuntemaan tämän vähäisen, mäkisen ja mutkaisen tien nimen."

Ilman sodanjulistusta, marraskuun viimeisenä päivänä 1939 ensimmäiset neuvostosotilaat saapuvat itärajalla sijaitsevaan suomalaiskylään. Hyökkääjät aikovat marssia itärajalta Ouluun ja valloittaa Suomen nopeasti. Kainuussa heitä odottaa kuitenkin vähäväkinen mutta sitäkin sisukkaampi joukko taistelijoita. Talvisota on alkanut.

Suomussalmen sankarit kertoo dokumentaarisella otteella Talvisodan tapahtumista sekä rintamalla että sen ulkopuolella. Kirjailija Onni Palaste taisteli itse Suomussalmella eversti Siilasvuon joukoissa ja näki tapahtumat läheltä. Sodan kiivaissa taisteluissa sankarit erehtyvät, kaatuvat ja nousevat, ja Siilasvuon, Elon ja Kiannon kaltaiset nimet jäävät historiaan.

(SAGA Egmont, 2023)

Palaste on uusimmassa romaanissaan tavoittanut talvisodan legendaarisen hengen.
---
Tapahtumat seuraavat toisiaan. Venäläiset marssivat yli rajan, valtaavat Lehtovaaran kylän ja vievät sen muutamat siviiliasukkaat vangeiksi. Itsenäisyyspäivä on synkkä. Valtakunta on ollut viikon sodassa ja armeija on perääntynyt kaikkialla. Ilmari Kianto pitää Suomussalmella isänmaallisen ja innostavan puheen, palaa Turjanlinnaansa, laatii surullisenkuuluisan viestinsä viholliselle ja hänet pidätetään.
---
Onni Palaste kertoo Suomussalmen kirkonkylän taisteluista, jotka toivat käänteen ja valoivat uskoa puolustajiin: päästiin suuriin mottitaisteluihin ja Raatteen tien vyörytykseen.
(otteita takakansitekstistä)

Kirjallisuudenlaji

Aiheet ja teemat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tapahtuma-aika

Tarkka aika

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

333

Kustantaja

Kieli