Hännälle astuttu koira

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

novellikokoelmat
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Hännälle astuttu koira ensin kiivastuu, sitten nolostuu, häpeää, vetäytyy. Sen koiranarvoa on loukattu. Se on lysähtänyt arvonannossa. Näin näissä novelleissakin. Kaikki ovat lysähtäneet arvostuksessa, pudonneet kelkasta. Syynä joka vanhuus tai kyvyttömyys seurata kehitystä, tai sekä että.”

Näin kommentoi uuden novellikokoelmansa nimeä ja teemaa kirjailija Urho Ketvel. Kirjan kansanomaisen nasevassa sanonnassa aistii yhtä aikaa niin vanhan maailman asenteet ja tietyn nostalgian kuin uusien ilmiöiden arvostelua. Näissä tarinoissa kulkevat muistoissaan ja mietteissään monet yhteiskunnan kiihtyvästä kyydistä pudonneet ja pudottautuneet. Haikeina ja hiukan vihaisinakin nämä raskaan päivätyön tehneet vanhat uskolliset seuraavat syrjästä tylyn ja kiireisen kulutusyhteiskunnan elämää, sen elämää ymmärtämättömiä ihmisiä. Ja näkevät paljon.

Tarinaniskijän taitavuudella ja väkevällä kansanhuumorilla Ketvel on loihtinut jälleen nautittavn lukuelämyksen. Hännälle astuttu koira on haikea mutta hauska muistokirjoitus tavallisille, työtä pelkäämättömille ihmisille ja menneelle elämänmuodolle, terveelle ajalle ennen nöyryyttäviä koneita ja näennäiskiirettä.
(takakansiteksti)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

novelleja

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

229

Kustantaja

Kieli