Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Komeetta

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

”Komeetta” vie lukijan Suomen Turkuun, joka elää 1600-luvun puoliväliä noitavainoineen ja puhdasoppisuusriitoineen. Turun kunnianarvoisessa Akatemiassa, jonka kreivi Pietari Brahe oli perustanut suomalaisten tiedon tason kohottamiseksi, vaikuttaa loistavan lahjakas nuori oppinut Andreas Thuronius, professori ja sittemmin Akatemian rehtori. – Jo opiskeluaikanaan tämä suomalainen nuori mies oli herättänyt opettajiensa kiinnostuksen lahjakkuudellaan, ja myöhemmin itse kreivi Brahesta tuli hänen arvovaltainen ystävänsä ja suojelijansa. Kaikesta huolimatta myös syyte noituuden harjoittamisesta lankeaa Thuroniuksen kannettavaksi.
Avarakatseisena ja suvaitsevana miehenä Andreas Thuronius kärsii aikansa ahtaasta, taikauskoisesta ilmapiiristä sekä professorien keskinäisistä taisteluista viroista ja arvovallasta. Hän ymmärtää myös mellakoivia suomalaisia opiskelijoita, joita syrjitään ruotsalaisten kustannuksella, ja joutuu puolustamaan heitä kiihkomielisten virkaveljiensä kostonhimolta – jopa kuolemantuomioita vaadittiin. Elämänsä viimeisinä vuosina Thuroniuksella oli ainutlaatuinen tilaisuus tehdä havaintoja kahdesta pyrstötähdestä, joiden ilmestyminen taivaalle aiheutti kauhistunutta ihmetystä ja maailmanlopun pelkoa ihmisten keskuudessa.
Tämän 32-vuotiaana kuolleen aikansa huomattavimman suomalaisen tiedemiehen elämänkaaren Tuure Vierros kertoo romaanissaan innoittuneesti ja ajan ilmapiirin sekä silloiset elämänmuodot osuvasti tavoittaen.
(takakansiteksti)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

Andreas Thuroniuksen tarina

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

124

Kustantaja