Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Ravunkäyntiä

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.
Kansikuva
Kansikuva
Eri kansikuvat esitetään isoina, kun osoitat tai klikkaat pikkukuvaa.

kuvaus

Kirja jossa linkittyvät yhteen historian kenties pahin laivaonnettomuus ja internetissä vellovat mielipidemyrskyt, periksiantamaton tutkiva journalistiikka ja suuren kirjailijan näkemyksellinen luovuus.

"Jo tämä tiedon, ajatusrakennelmien ja fiktion värikäs tilkkutyö on kiihdyttävä eeppis-ironinen kerrontasuoritus, johon ei hevillä pysty kukaan muun kuin Grass. Saati sitten hänen lakonisen karu ja niukka kielensä, joka saa pienimmistäkin metaforisista nyansseista irti runsaan kuvallisen hyödyn."
- Wolfram Schütte, Titel

(takakansiteksti)
Saksassa, missä Ravunkäyntiä alkuaan ilmestyi helmikuussa 2002, se on ollut suurmenestys: ensimmäinen painos oli 150 000 kpl ja jo helmikuun aikana kirja ehti 6.painokseen. Se sisältää tutkimusmatkan lähihistoriaan, lähtökohtana kaikkien aikojen kenties tuhoisin laivaonnettomuus.
Uponnut laiva, Wilhelm Gustloff, oli uljas valkoinen ”Kraft durch Freude” –alus, jolla Kolmannen valtakunnan kansalaiset, tuloihin ja asemaan katsomatta, saattoivat tehdä lomamatkoja Norjan vuonoille. Tammikuussa 1945, viimeisellä matkallaan, jonka neuvostosukellusvene keskeytti, se kuitenkin kuljetti haavoittuneita, hoitajia ja tuhansia pakolaisia. Tähän alukseen – jo sen nimeen – liittyi natsi-Saksassa vahvoja symbolisia merkityksiä, ja näistä kaikista Grass tekee selkoa nivoen yhteen sekä todellisia että fiktiivisiä ihmiskohtaloita. Ravunkäyntiä on hänen mukaansa jatkoa Danzig-trilogialle (Peltirumpu, Kissa ja hiiri, Koiranvuosia), ja yksi kirjan keskeisistä henkilöistä onkin Grassin lukijoille tuttu entuudestaan.

Kirjan kertoja, itäisestä Saksasta läntiseen siirtynyt toimittaja, ei ole kovin halukas kaivamaan vanhaa tarinaa Wilhelm Gustloffin tuhosta esiin, varsinkaan kun hän on kuullut sen satoja kertoja omalta äidiltään. Mutta surffaillessaan internetissä hän tekee kauhean havainnon, että sillä on jatko, joka koskee läheisesti häntä itseään. Taaksepäin kulkien, yhä syvemmälle menneisyyteen edeten, hän penkoo esiin historian tapahtumia, jotka liittyivät tuohon suunnattomaan onnettomuuteen ja vaikuttavat yhä nykyhetkessä, uusia muotoja saaden, uusia onnettomuuksia aiheuttaen.
(etulieve)

Aiheet ja teemat

Tapahtumapaikat

Tarkka aika

Asiasana tai oma avainsana

Alkukieli

Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kertomus

Ilmestymisaika

Sivumäärä

257

Kustantaja

Kieli

Kääntäjä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

251

Kieli

Kääntäjä

Ensimmäinen julkaisu

kyllä