Teoksen nimi. Mikäli teos on julkaistu useammalla nimellä, näytetään ensimmäisen julkaisun nimi.

Pitkin varsitietä

Aikalaisarvio
Aikalaisarvio Arvostelevasta kirjaluettelosta (AKL). Huom., saattaa sisältää juonipaljastuksia!

Tyyppi

romaanit
Tekijän nimeä klikkaamalla löydät teoslistauksen ohella lisätietoa kirjailijasta.

kuvaus

Tuorein ja verevin kuvin tämä savottaromaani tuo lukijan eteen metsätyömaan ja uiton, tuon supi suomalaisen elämänpiirin, johon sisältyy sekä houkuttelevaa romantiikkaa että ankaraa työtä, mutta jota uusimmassa kirjallisuudessamme tuskin lainkaan on käsitelty.
(Otava)

- - -

Raikas ja verevä esikoisromaani Korpi-Kainuun elämästä sekä suurelta metsätyömaalta ja uitolta tuo kirjallisuuteemme uuden, mielenkiintoisen kuvauskohteet ja on arvoskas lisä kansankuvaustaiteellemme.

(Otava 1950)

- - -

Savottaromaani kertoo Moilas-Iikasta, joka asuu surkealla asutustilalla Suomussalmella Selkoskylän suunnalla. Romaanissa eletään 1930-luvun alkua. Iikan perhekunta kasvaa lähes vuosittain uudella lapsella, ja puute ajaa Iikan etsimään toimeentuloa savotasta ja uitosta – ja tilaisuuden tullen luvattomilta metsästysreissuiltakin. Romaanissa kuvataan kainuulaista metsätyötä ja kämppäelämää omaleimaisine savottalaisineen.

Iikka Moilanen on yhtenä päähenkilönä myös Lounajan teoksessa Jäätyneet tiet.

(Kajaanin kaupunginkirjasto - Ryyrysannasta maailman parhaaseen kylään)

Henkilöt, toimijat

Tapahtumapaikat

Konkreettiset tapahtumapaikat

Tarkka aika

Alkukieli

Tekstinäyte

Jängille ehdittyään ottaa Iikka suunnan suoraan Hirviaavan yli paistavia Selkoskylän vaaroja kohti. Lunta on vasta tuuma tai toista ja siksi ei tullut suksia mukaan, jotka olisivat enemmän haitaksi kuin hyödyksi näillä sammalkutveikoilla. Mutta hyväpä oli keli jalankin leikata näitä jäätyneitä suoaapoja, vaihtaa töppöstä toisen eteen. Iikka kiihdyttää menoaan. Päivä on jo puolessa, ellei ylikin, ja Selkoskylään on hyvästikin puolentoistapeninkulman taival. Mutta kiireestään huolimatta kulkee Iikka aistit valppaina, korvat höröllä ja pienet tihrusilmät lakkaamatta tähyillen. (s. 79–80)
Julkaisuissa alkukielinen julkaisu, 1. suomenkielinen julkaisu, eri käännökset ja mahdolliset muut käännökset.

julkaisut

Alanimeke

kuvaus Kainuun selkoselta 1930-luvulta

Ensimmäinen julkaisu

kyllä

Ilmestymisaika

Sivumäärä

308

Kieli